Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przesylanie danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jacek21
Witam,

Mam pewien problem, napisałem już trochę strony www, lecz gdy przechodzę pomiędzy stronami uciekają mi dane i nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać, próbowałem coś zrobić na sesji(najbardziej mi odpowiada) i na ciastkach, ale nie wyszło.
Gdyby ktoś mógł mi dać jakiś przykład lub cokolwiek co mogłoby mnie naprowadzić jak to ugryźć byłbym wdzięczny.
Szymciosek
Napisz między czym chcesz przenosić te dane i jak robisz to do tej i co Ci ucieka ?
Sesje są niby ok, możesz wrzucić w pliku index.php do sesji jakąś wartość, a później po przejściu do settings.php możesz ściągnąć tą wartość z sesji.
jacek21
Logujemy się i jeśli odświeżamy stronkę to pyta czy przesłać ponownie dane i ładnie skrypt się wykonuje a jeśli już wchodzę na inną podstronę to sesja nadal trwa tylko, że dane z bazy nie są wyciągane i pozostają puste pola.
Właśnie nie wiem co i jak zrobić żeby na każdej stronie wyciągało te dane z bazy ;/ mógłbym zrobić to na $_GET, ale chciałbym w końcu się nauczyć lepiej operować czy to ciastkami czy sesjami, ale jakoś mi to nie idzie.
Szymciosek
Sprawdź co zawiera sesja na podstronach i co zawiera czy w ogóle jest jeśli już wchodzisz na inną podstronę.
print_r($_SESSION);
jacek21
świeżo po zalogowaniu w panelu pokazuję nick poprzez który się loguję, gdy przechodzę na inne podstrony nick jest pusty a gdy wchodzę w wyszukiwarkę i pobiera dane z $_get'a pobiera nick gościa, którego szukam.
hmm to może jest spowodowane tym że w tablicy asocjacyjnej mam ten sam indeks ['nick'](nie przyjrzałem się zbytnio tylko tam przypuszczam).
I zawsze po zalogowaniu wartość sesji wynosi 1 czyli to jest okey wink.gif
Szymciosek
Wrzuć paczkę tych plików i się zobaczy co i jak tam jest.
jacek21
Wolałbym jakbyś mi podpowiedział jak operować na sesjach czy dał jakiś przykład bo jak dostanę gotowy i pasujący kawałek skryptu do mojego to nie pójdę za bardzo do przodu wink.gif
Szymciosek
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje
tu masz prosty przykład sesji np na zalogowaniu właśnie, spróbuj zrobić tak żeby po wejściu w index i kliknięciu coś w przycisk sesja ustawiała się na isLoggedIn = true i później w main.php spróbuj sprawdzić czy jesteś zalogowany i wywołać za pomocą if 2 informacje:
- Gdy isLoggedIn = true
- Gdy isLoggedIn = false
jacek21
sesja jest utworzona dobrze. Problem w tym, że jeśli przejdę na inną podstronę wtedy
  1. $jak_zap = mysql_query(SELECT * from user where nick='$nick'); while($cos = mysql_fetch_array($jak_zap)) {wyciaga dane}

nie działa ponieważ nie ma skąd brać zmiennej $nick. mógłbym zawsze id wysyłąć do geta i pobierac, ale nie kręci mnie to rozwiązanie. Chciałbym zapisać ją do sesji albo ciastka, lecz
  1. $_SESSION['n_id']= $id;
nie działa nic nie wpisuję do tablicy, nie wiem właśnie jak zapisać to id do tej tablicy a w linku, który mi podałeś ów zapis był, więc nie wiem gdzie ja tu popełniam bład
IProSoft
Trywialne pytanie: wszędzie na początku pliku masz session_start() ?
Pokaż plik w którym zapisujesz : $_SESSION['n_id']= $id;
Wrzuć za tym echo $id aby upewnić, się, że $id ma jakąś wartość.
jacek21
Dziki wielkie panowie wink.gif udało się rozwiązać problem i przy okazji załapać jak łatwo można operować sesjami wink.gif
Miałbym jeszcze jedno małe pytanie, ale takie bardziej do pomyślenia otóż:

mamy np. 9 liczb i teraz każda z każdą ma utworzyć parę plus ta jedna zostaje sama lub z 0.

czyli mamy 4 pary plus jedna z zerem i dla każdej cyfry 8 możliwości w jaki sposób najlepiej się do tego zabrać żeby jak najmniej obciążyć serwer?
chodzi o coś w stylu terminarza, przykład:
kolejka 1:
1 vs 2
3vs 4

kolejka 2:
2 vs 3
4vs 1

etc...

Mi tam świta jakiś pomysł, ale już widzę jak to syzbko będzie się losowac..
Nie znam aż tak dobrze php'a, więc może są jakieś funkcję które mogłyby mi pomóc w zrobieniu tego, jakbyście zarzucili ich nazwy to już byłoby super wink.gif

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.