Bez angielskiego w programowaniu to jak bez nogi, daleko nie zajdziesz, niestety ale większość materiałów, dokumentacji, wsparcia na forach jest po angielsku więc angielski to podstawa, książek też jest o wiele więcej i są dużo lepiej napisane, bo niestety wiele słów technicznych nie ma swoich odpowiedników w języku polskim, więc te tłumaczone często ciężej się czyta niż oryginały. Takich filmów po polsku raczej nie znajdziesz, więc możesz porzucić nadzieję.
Nauka programowania na początku jest ciężka i bardzo frustrująca, ale jak przebrniesz przez początek to potem jest z górki.
Cytat
Ja myślałem żeby przerobić cała książkę "tak z grubsza", poznać możliwości jezyka i dopiero wtedy zaczynać tworzyć jakieś własne projekty.
Tak się nie nauczysz, ja polecam przepisywanie wszystkich przykładów ręcznie, odpalanie i "pobawienie się z nimi". I pamiętaj z książkami do programowania nie jest tak jak ze zwykłymi, to nie jest tak, że raz przeczytasz i umiesz, najlepiej zawsze jak się pogubisz to zaczynaj od początku książki, dobrze to robi zwłaszcza na początku. Tu nie ma czegoś takiego, że "z grubsza" wiesz o co chodzi. Ja wiele trudniejszych książek przerabiałem po 3-4 razy i nadal do nie których działów wracam, żeby sobie przypomnieć.
Pamiętaj też, że Google to Twoja prawa ręka, on odpowiednio zapytany odpowie na każde pytanie, jak wywali Ci parser jakiś błąd to go wklejasz w Google i masz rozwiązanie.
Cytat
tehaha - zaraz będzie że to nie po polsku wink.gif
hehe jasnowidz jaki czy co..