Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Optymalny czas wykonywania skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zielu001
Witam, mam szybkie pytanie. Otóż piszę framework, i chciał bym się zapytać czy takie czasy skryptu są na poziomie?

Cytat
Łączny czas wykonywania skryptu ( SEKUNDY ):
0.07814

Łączne zapotrzebowanie na pamięć RAM ( w MB ):
0.45

Czas wykonywania zapytań bazy danych ( SEKUNDY ):
0.00734

Łącznie zapytań:
4

Czas skryptu PHP ( SEKUNDY ):
0.0719

Załadowanych modułów:
8

Znajduje się w nim :
Klasa obsługi bazy danych,
Sesje - oparte na bazie danych,
Własny system szablonów, obsługuje całą składnie PHP,
System aplikacji, gdzie aplikacja jest podzielona na moduły i sekcje. Nie wiem czy ktoś złapie o co chodzi. Aplikacja np. Blog, która ma moduł Komentarz, i sekcję wyślij

Czy to dużo ? Powinienem postarać się o optymalizację?

lukaskolista
Wszystko pieknie i ladnie, ale na jakim sprzecie i w jakim srodowisku to testujesz?
!*!
Tak jak wyżej. Jaki sprzęt, jakim skryptem to mierzysz i gdzie go wstawiasz?
zielu001
Framework piszę żeby utrwalić wiedzę.

Sprzęt to localhost,
Intel Celeron 2.5Ghz
RAM 512MB
Geforce 210

Apache 2.2.21, PHP 5.3.8, MySQL 5.5.16 - Wamp

Windows XP, Użycie procesora: 20%, RAM 20% i 548MB pliku stronnictwa użytego

Mierzone za pomoca XDebug, lecz na PHPowych funkcjach wynik jest taki sam.

Chciał bym wykonać testy pod obciążeniem, ale nie wiem jak to zrobić ;(

Ew. chciał bym też aby ktoś sprawdził poprawność kodu.

Proszę też o naprowadzenie jakich funkcji mi brakuje.
!*!
Jak jakich funkcji Ci brakuje? w FW? To Ty powinieneś wiedzieć... cache, routing, uri, request itd.
zielu001
No tak, ale jeden człowiek nie jest wstanie określić co się przyda w przyszłości wink.gif To co wypisałes to chyba podstawa i nie uwzględniłem w poście wyżej, przepraszam
xdev
Generalnie nie powinieneś robić benchmarków na windowsie... to nie jest środowisko odpowiednie dla php smile.gif Co do samych wyników - są ok. Pod linuxem na pewno będzie dużo szybciej.

>Chciał bym wykonać testy pod obciążeniem, ale nie wiem jak to zrobić ;(
apachebench (ab) w linuxie.
Crozin
Cytat
Czy to dużo ? Powinienem postarać się o optymalizację?
A skąd my mamy wiedzieć co Ty tam dokładnie robisz nie mając ani opisu ani kodu przed sobą? Porównaj to z innym frameworkami oraz ich możliwościami, to będziesz miał jakiś obraz na te wyniki...
zielu001
XDev dzięki,

Jestem miłośnikiem debiana i sam siedziałem na nim ok. rok, ale musiałem się przesiąść bo nie miałem dostępu do aplikacji, które były mi bardzo potrzebne, a Wine nie dawał rady ;/

Stworzyłem coś w stylu Bloga na tym, i powiem śmiało że śmiga bardzo szybko, przy trybie dev, 0 cache i 10 rekordach praktycznie nie zwalnia, u mnie na localu jak i na innym serwerze, tutaj 00webhost śmiga fajnie.

Dzięki za odpowiedzi, pobrałem IDE z trybem debug, sprawdzę czasy klas, przyśpieszę coś jak będzie się dało no i myślę że fazę wstępną skończyłem wink.gif teraz tylko klepać różne feature wink.gif Planuję napisać panel zarządzania hostingiem, od strony administracyjnej jak i klienta.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.