Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML]powiązanie elementów audio
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tliti
Witam
Mój problem dotyczy powiązania ze sobą dwóch i więcej elementów audio (np linii poszczególnych instrumentów utworze) tak, by naraz włączały się wszystkie; a użytkownik ewentualnie mógłby niektóre wyciszać. Dotychczas kombinowałem w takie sposoby:
Kod
<p><audio id="audio-element"  
           src="test.mp3" && "test2.mp3"
           controls="true"  
           style="width: 512px;">

</audio></p>

i
Kod
           controls="true"  

</audio></p>
           controls="true"  
</audio></p>

Jak się łatwo domyślić - nie zadziałało. Podejrzewając, że sprawy nie da się załatwić na poziomie htmla, przeszukałem forum i natknąłem się na ciekawy temat
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=15...l=element+audio
i próbowałem to zmodyfikować na własne potrzeby, ale mam jakiś problem z odpaleniem plików html z JavaScript (próbowałem na Windows + Chrome/Firefox i Ubuntu + Firefox), chociaż nigdzie tego nie blokowałem i na cudzych stronach mam to widoczne. Ale to już pytanie na inny temat.
wNogachSpisz
http://dl.dropbox.com/u/11005776/DrumBox/page.html
Rysh
A co na to autoplay?
http://www.w3schools.com/html5/att_audio_autoplay.asp
Tliti
@wNogachSpisz
Właśnie tego typu programy nagrywające i odtwarzające muzykę/tabulatury mnie zainspirowały, ale chciałabym napisać coś swojego.

@Rysh
Wielkie dzięki! Nie wpadłem na to oczywiste rozwiązanie; kłopotem może być tylko to, gdy użytkownik chciałby, pozostając na jednej stronie, odsłuchać parokrotnie utworu, tak by ścieżki mu się nie "rozjechały".
Kod
<p><audio controls="controls" autoplay="autoplay">
  <source src="test.mp3" type="audio/mp3" />
</audio></p>
<p><audio controls="controls" autoplay="autoplay">
  <source src="test2.mp3" type="audio/mp3" />
</audio></p>

Wracając jeszcze mojego małego offtopa z końca 1 posta (aż się wstydzę zakładać osobny temat, bo chyba nie dostrzegam czegoś oczywistego) JavaScript mi działa na stronach www, podczas gdy nie działa w plikach znajdujących się na moim dysku (oczywiście mają one rozszerzenie html, budowę html i skrypt-gotowca z Internetu w środku).
Rysh
Czyli chcesz zapętlać dźwięki, ale nie co chwilę, tylko jak skończą się wszystkie?
Tliti
Cytat(Rysh @ 21.06.2012, 23:52:00 ) *
Czyli chcesz zapętlać dźwięki, ale nie co chwilę, tylko jak skończą się wszystkie?

Tak, żeby np. po nagraniu utworu w symulatorze magnetofonu wielościeżkowego typu Audacity na gitarę, bas i perkusję użytkownik mógł słuchać tego utworu w różnych kombinacjach: gitara i bas (perkusja wyciszona), czy gitara i perkusja (bas ściszony); każda ścieżka w osobnym mp3.

Uściślając chodzi o to, by włączanie, wyłączanie i pauzowanie utworu było powiązane; a wyciszanie było osobno regulowane dla każdej ścieżki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.