Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Haslo
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
beton__
Uzylem nastepujacej skladni (wzor)
  1. VALUES
  2. ('',
  3. '$nowy_nick',
  4. PASSWORD('$nowe_haslo'),
  5. '$nowy_email',
  6. '$nowy_gg',
  7. '$active_key',
  8. '0',
  9. '0'
  10. );

Wszystko pieknie ladnie ale jak to haslo teraz odkodowac bo przychodzi mi 16 znakowy ciag i nic nie kapuje z tego
mhs
tego raczej nie da sie odkodowac, gdyz taka jest tego idea...

w przypadku rejestracji uzytkownikow pobierasz z formularza haslo (odpowiednio sobie je tam sprawdzasz) a nastepnie wykorzystujesz funkcje haszujace do zakodowania hasla...

nastepnie gdy chcesz uzytkownika zalogowac ponownie pobierasz z formularza haslo, nastepnie traktujesz to haslo funkcja haszujaca i nastepnie porownujesz z tym co masz w bazie danych - jezeli ciagi sa takie same to udostepniasz chroniona zawartosc strony...

jezeli natomiast ktos zapomni hasla to mozesz zrobic w spsob nastepujacy:
- pobierasz od uzytkownika login, email
- zmieniasz haslo uzytkownikowi w bazie danych (zapytanie UPDATE) i wysylasz na adres ktory Ci podal (oczywisice, musisz sie upewnic czy login i haslo sa poprawne)

ps. jezeli dodajesz do bazy danych dane to mozesz wymienic pola do ktorych dodajesz dane (opuscic klub glowny tabeli typu auto_increment), a w projekcie zalozyc standardowe wartosci pol przy dodawaniu rekordu przez co Twoje zapytanie dodajace do bazy danych bedzie ladniejsze... np.

1. INSERT INTO TABLE (pola, ...) VALUES (wartosci, ...)
beton__
Cytat
funkcja haszujaca
A co to takiego questionmark.gif podaj przyklad bo ciemny jestem nie wiem moze ci chodzi o
  1. PASSWORD (`$nowe_haslo`)
kicaj
Cytat(beton__ @ 2004-08-17 12:08:44)
Cytat
funkcja haszujaca
A co to takiego questionmark.gif

W php i mysql np. md5" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual()
mhs
funkcje haszujace == funkcje jednokierunkowe == funkcje mieszajace == funkcje skrótu == np. md5() i inne... // zobacz do manuala...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.