Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Problem z połączeniem z mysql
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
csharp
Sytuacja dziwna.. na dwóch serwerach lokalnych oraz na serwerze produkcyjnym projekt działa dobrze - poprawnie się łączy z bazą.

Problem pojawił się po przeniesieniu na serwer lokalny na systemie Windows XP i serwer Apache2.2-Zend

Zwyczajnie mi się nie łączy... (błędy typu - baza nie działa itp, wykluczyłem już dawno. Skrypt łączy się z bazą za pośrednictwem hosta: "jakasdomena.pl" ale skoro wszędzie działa tylko nie tutaj to dopatruje się problemu lokalnego).
Poniżej treść błędów, która się pokazuje:
jest to jakiś testowy dla mnie projekt ale denerwuje mnie to, że na kompie w pracy nie mogę sobie tego testować.. przyszła mi tez do głowy myśl, że może port mysql jest zblokowany ale wykluczyłem to, bo w inny sposób normalnie się z mysql łącze. Poniższe błędy niewiele mi mówią... będę wdzięczny za pomoc.

1. An error occurred
  2. Application error
  3. Exception information:
  4.  
  5. Message: SQLSTATE[HY000] [2002] Pr?ba po??czenia nie powiod?a si?, poniewa? po??czona strona nie odpowiedzia?a poprawnie po ustalonym okresie czasu lub utworzone po??czenie nie powiod?o si?, poniewa? po??czony host nie odpowiedzia?.
  6. Stack trace:
  7.  
  8. #0 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Adapter\Pdo\Mysql.php(109): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->_connect()
  9. #1 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Adapter\Abstract.php(459): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->_connect()
  10. #2 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Adapter\Pdo\Abstract.p
    hp(238): Zend_Db_Adapter_Abstract->query('DESCRIBE `rzeka...', Array)
  11. #3 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Adapter\Pdo\Mysql.php(169): Zend_Db_Adapter_Pdo_Abstract->query('DESCRIBE `rzeka...')
  12. #4 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(835): Zend_Db_Adapter_Pdo_Mysql->describeTable('rzeka', NULL)
  13. #5 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(874): Zend_Db_Table_Abstract->_setupMetadata()
  14. #6 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(982): Zend_Db_Table_Abstract->_setupPrimaryKey()
  15. #7 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Select.php(100): Zend_Db_Table_Abstract->info()
  16. #8 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Select.php(78): Zend_Db_Table_Select->setTable(Object(Application_Model_DbTable_Rzeka))
  17. #9 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(1018): Zend_Db_Table_Select->__construct(Object(Application_Model_DbTable_Rzeka))
  18. #10 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Db\Table\Abstract.php(1326): Zend_Db_Table_Abstract->select()
  19. #11 C:\Program Files\Zend\Apache2\htdocs\ZEND\application\controllers\BazaController.php(18): Zend_Db_Table_Abstract->fetchAll()
  20. #12 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Controller\Action.php(516): BazaController->pokazRzekiAction()
  21. #13 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Controller\Dispatcher\Sta
    ndard.php(295): Zend_Controller_Action->dispatch('pokazRzekiActio...')
  22. #14 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Controller\Front.php(954): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http))
  23. #15 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Application\Bootstrap\Boo
    tstrap.php(97): Zend_Controller_Front->dispatch()
  24. #16 C:\Program Files\Zend\ZendServer\share\ZendFramework\library\Zend\Application.php(366): Zend_Application_Bootstrap_Bootstrap->run()
  25. #17 C:\Program Files\Zend\Apache2\htdocs\ZEND\public\index.php(26): Zend_Application->run()
  26. #18 {main}
  27.  
  28. Request Parameters:
  29.  
  30. 'controller' => 'baza',
  31. 'action' => 'pokaz-rzeki',
  32. )

zastanawiam się .. może gdzieś w ustawieniach serwera trzeba coś zmienić ;/ ?
amii
Tu jest chyba opisany podobny do twojego problem -> http://forums.zend.com/viewtopic.php?f=69&t=1832
csharp
tak nie do końca... ale dzięki za link, tam problem dotyczy lokalnego połączenia do mysql, a ja chce się połączyć do zdalnego serwera. Rozwiązania tam podane niestety nie pomagają...szukam dalej, bo jestem praktycznie pewien, że to jakies ustawienia na serwerze powoduja problem.

//edit: dobra wszystko jasne ... mam jednak zablokowany port 3306 na zewnątrz z firmy... także temat do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.