Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Agregator zamówień ze sklepu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
rasgan
Cześć.

Macie może pomysł jak połączyć ze sobą moją aplikacje i sklepy klientów? Założenie jest takie, że właściciel sklepu dosteje ode mnie kod w JS, PHP albo czymkolwiek innym który podpina do swojego sklepu. Kod ten ma być wykonany przy złożeniu zamówienia przez kupującego w danym sklepie a zrobić ma to, że informacje o zamówieniu które spełni pewne warunki wędrują do włąściciela sklepu oraz do mnie. Pod koniec miesiąca sklep dostaję zestawienie takich zamówień i kilka innych rzeczy ale to już nie istotne.

Nie mam jednak za bardzo pomysłu jak zrobić połączenie sklepów z moją stroną. Przecież nie dam powiedzmy 50 sklepom dostępu do mojej bazy danych bo będą mogli sobie pobrać dane i przeglądać zamóienia innych sklepów. Tak samo klienci (właściciele sklepu) nie dają mi dostępu do swojej bazy danych bo ja bym mógł to robić, a nie chce nawet.

Mam 2 koncepcje.

1. Przy składaniu zamówienia na serwerze gdzie stoi sklep klienta generowany jest plik XML do którego dopisywane jest składane zamówienie. Raz dziennie moja strona pobiera ten plik od klienta i dopisuje jego dane do jego konta u mnie.

2. Zakładam sobie jedną bazę z userem konto i jakimś passem. To są dane dostępne i jednakowe dla każdego sklepu. Przy zakładaniu konta dla sklepu zakładam mu też w tej bazie tabelę o jakiejś tam nazwie. Podaję właścicielowi sklepu nazwę bazy, adres, nazwę jego tabeli usera "konto" i password. Daję mu kod SQL z INSERTEM który ma być wykonany przy składaniu zamówienia i tyle. Jak ktoś coś kupi to dopisze do jego tabeli, a ja już sobie dane z tej tabeli przeniosę do bazy głównej i tam obrobię.

Macie inne pomysły? Powiedzcie mi jak widzicie bezpieczeństwo takich rozwiązań?
drussek
No generalnie do wymiany danych między aplikacjami służą webserwisy. Wystaw u siebie taki, zrób moduł dla klientów i vola!
tehaha
Najlepiej napisz swoje api, które będzie pośrednikiem między Twoją bazą a klientem, każdy klient zarejestruje się u Ciebie i otrzyma swój unikalny klucz do autoryzacji, dzięki czemu będzie miał całkowicie kontrolowany przez Ciebie dostęp wyłącznie do swoich danych. Dodatkowo jeżeli zależy Ci na ułatwieniu życia klientom możesz napisać wtyczki do najpopularniejszych silników sklepów, tak, żeby klient tylko zainstalował wtyczkę i już miał sklep zintegrowany z Twoim systemem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.