Cześć.
Macie może pomysł jak połączyć ze sobą moją aplikacje i sklepy klientów? Założenie jest takie, że właściciel sklepu dosteje ode mnie kod w JS, PHP albo czymkolwiek innym który podpina do swojego sklepu. Kod ten ma być wykonany przy złożeniu zamówienia przez kupującego w danym sklepie a zrobić ma to, że informacje o zamówieniu które spełni pewne warunki wędrują do włąściciela sklepu oraz do mnie. Pod koniec miesiąca sklep dostaję zestawienie takich zamówień i kilka innych rzeczy ale to już nie istotne.
Nie mam jednak za bardzo pomysłu jak zrobić połączenie sklepów z moją stroną. Przecież nie dam powiedzmy 50 sklepom dostępu do mojej bazy danych bo będą mogli sobie pobrać dane i przeglądać zamóienia innych sklepów. Tak samo klienci (właściciele sklepu) nie dają mi dostępu do swojej bazy danych bo ja bym mógł to robić, a nie chce nawet.
Mam 2 koncepcje.
1. Przy składaniu zamówienia na serwerze gdzie stoi sklep klienta generowany jest plik XML do którego dopisywane jest składane zamówienie. Raz dziennie moja strona pobiera ten plik od klienta i dopisuje jego dane do jego konta u mnie.
2. Zakładam sobie jedną bazę z userem konto i jakimś passem. To są dane dostępne i jednakowe dla każdego sklepu. Przy zakładaniu konta dla sklepu zakładam mu też w tej bazie tabelę o jakiejś tam nazwie. Podaję właścicielowi sklepu nazwę bazy, adres, nazwę jego tabeli usera "konto" i password. Daję mu kod SQL z INSERTEM który ma być wykonany przy składaniu zamówienia i tyle. Jak ktoś coś kupi to dopisze do jego tabeli, a ja już sobie dane z tej tabeli przeniosę do bazy głównej i tam obrobię.
Macie inne pomysły? Powiedzcie mi jak widzicie bezpieczeństwo takich rozwiązań?