Witam,
Mam Tabele do której dołączam tabele z jakimiś tam parametrami. Potrzebuje teraz zliczyć ile jest argumentów z kolumny B, która znajduje się w tabeli podstawowej oraz ile znajduje się elementów kolumny B które znajdują się w tabeli dołączanej. Gdy zliczam elementy kolumny z tabeli bazowej grupujac po tej kolumnie to kazdy element przypisany do rekordu z tablicy dolaczanej traktuje jako osobny rekord. Chciałem zatem zrobić distinct po id w zendzie, ale nie wiem jak. Grupujac po id i po wybranej kolumnie nie dostaje odpowiedniego wyniku. W zendzie widziałem jest distinct ale na całą tabele usuwajac duplikujace sie rekordy, ale niestety nie ma dla wybranej kolumny. z łapy query nie idzie mi za bardzo napisać bo zapytanie jest dość rozbudowane i działa na argumentach potrzebnych do filtracji.
Filtr dziala prawie tak samo jak ten tutaj: http://www.pracuj.pl/praca/ zaznaczasz kategorie i zlicza ilosc ofert w kategorii.

Jak dodać do zapytania distincta na kolumne?
Czy macie jakies inne propozycje jak dostac taki efekt?

Albo inaczej... bo ominałem sobie te asocjacyjne tabele tworząc selecta w selecie tylko ze to dzialala mi recznie pod mysql a jak to w zendzie wsadzic jesli pierwszy select jest oparty o model?