Szymciosek
8.08.2012, 20:33:27
Witam, rozpocząłem zabawę z Symfony2, bazuje na razie na filmikach z YT (http://www.youtube.com/user/ai4multimedia) i niby wszystko ładnie pięknie, ale martwi mnie ten czas generowania strony, jestem przy lekcji tworzenia widoków, zrobiłem wyświetlanie prostego napisu po wejściu w link i co mnie zdziwiło, czas wygenerowania strony zajął aż 650ms (to jest minimum), za pierwszym razem, gdy uruchomiłem w ogóle Symfony2 na localhoście, wygenerowania strony powitalnej (tej z quick tour, config, demo) zajęło mi ponad 11 000ms...
Czy to normalne ? Czy trzeba coś jeszcze zrobić o czym nie wspomniano w filmie ?
Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć ? Tak mi tu polecano Symfony2 i co ? Mówiono, że nawet do małych stron się nadaje, ale czy aby na pewno ? Skoro mała strona to kilka grafik, trochę tekstu, trochę html/php itd, 5 różnych podstron i to ma mi się ładować tak długo ?
greycoffey
8.08.2012, 21:45:51
Tylko pierwsze uruchomienia strony tak mają, czy wszystkie?
rafio
8.08.2012, 22:16:31
Cytat(Szymciosek @ 8.08.2012, 21:33:27 )

Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć ? Tak mi tu polecano Symfony2 i co ? Mówiono, że nawet do małych stron się nadaje, ale czy aby na pewno ? Skoro mała strona to kilka grafik, trochę tekstu, trochę html/php itd, 5 różnych podstron i to ma mi się ładować tak długo ?
Pracujesz w devie (app_dev.php) a tutaj to normalne. Symfony2 ma wiele funkcjonalności (np. adnotacje, routing, dziedziczenie i rozszerzanie bundli, pliki językowe, enitytesy Doctrine, Twig, Service Container, do tego masa yml/xmli z konfigami) które wymagają cache aby działać wydajnie, tego cache nie ma w devie.
W produkcji to wszystko jest cachowane więc framework działa szybciej.
toffiak
9.08.2012, 06:35:05
Sądząc po czasie generowania stron to pracujesz na windowsie, na linuksie czas generowanie "Hello world" projektu na dwurdzeniowym procesorze to jakieś 50ms w trybie deweloperskim.
Aktualnie mój gotowy projekt w tym trybie generuje się 600ms, w trybie produkcyjnym 30ms, na współdzielonym hostingu, bez Varnisha oczywiście, 120ms.
Ważny jest system oraz akcelerator php praktycznie bez niego nie można pracować na symfony, sama dokumentacja mówi o tym że jest zalecany ale w praktyce jest on wymagany.
Szymciosek
10.08.2012, 13:51:45
Możecie mi podać jakieś materiały do nauki ?
Znalazłem coś na ens.ro ale przy próbie ściągania i instalacja git-ów miałem masę błędów w cmd między inny taki, że komenda git nie jest rozpoznawana, a w dodatku rozwaliło mi coś w projekcie i nawet na stronie startowej miałem błędy...
Z git już sobie poradziłem
greycoffey
10.08.2012, 15:24:40
Dokumentacja Symfony2, dokumentacja Doctrine2, dokumentacja Twig, forum.php.pl, stackoverflow.com, google "symfony2", analiza kodu źródłowego. Ja od kilku tygodni tak się uczę.
Szymciosek
11.08.2012, 07:45:36
Ale chyba pomocna będzie książka ? Korzystałem z Vademecum php wydanie 4, z którym fajnie mi poszło jeśli chodzi o początki php, to chyba książka, którą chcę kupić do symfony2 też pomoże mi wystartować od podstaw z FW. Książka już zamówiona i teraz czekać na wydanie i dostawę do mnie.
rafio
11.08.2012, 08:13:00
Spokojnie sieć do nauki wystarczy - pod warunkiem że znamy język angielski oczywiście.
greycoffey
11.08.2012, 10:06:53
Opanowanie podstaw (tzn. pewnych schematów) zajęło 3 dni w moim przypadku, korzystając z sieci.
Szymciosek
13.08.2012, 15:56:41
Cytat(toffiak @ 9.08.2012, 07:35:05 )

Sądząc po czasie generowania stron to pracujesz na windowsie, na linuksie czas generowanie "Hello world" projektu na dwurdzeniowym procesorze to jakieś 50ms w trybie deweloperskim.
Aktualnie mój gotowy projekt w tym trybie generuje się 600ms, w trybie produkcyjnym 30ms, na współdzielonym hostingu, bez Varnisha oczywiście, 120ms.
Ważny jest system oraz akcelerator php praktycznie bez niego nie można pracować na symfony, sama dokumentacja mówi o tym że jest zalecany ale w praktyce jest on wymagany.
Jak sprawdzasz czas generowania strony w app.php ? W przypadku app_dev.php jest ten pasek na dole i widzę ile ms, a czy da się go włączyć dla app.php czy skorzystać z microtime() i liczyć ?
toffiak
14.08.2012, 06:23:01
Dla app.php czas generowania sprawdzam w najbardziej prosty sposób: za pomocą firebuga, wiem że nie jest to najlepszy sposób na badanie czasu generowania strony, ale pozwala mi na sprawdzenie wydajności całej strony: wielkość strony, czy wszystko style/js/obrazki są poprawnie keszowane itd.
Dla sprawdzenia wydajności strony używam głównie Apache benchmarka i czasem jmetera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.