Posiadam abstrakcyjną klasę Wykres i dzieci tej klasy np. Wykres słupkowy, Wykres belkowy, Wykres liniowy itd. Teraz do utworzenia każdego z tych wykresów potrzebuję określonego zbioru opcji, z których tylko nieliczne być może będą wspólne dla wszystkich wykresów. Mój problem dotyczy wyboru jednego z rozwiązań sposobu dostarczenia tych opcji, które przyszły mi do głowy:
1. W każdej klasie zdefiniuję domyślną tablicę z ustawieniami, która będzie miała postać:
'background' => '#FFFFFF', 'marginTop' => 40 ), 'showValues' => TRUE ) //... itd );
Edit: 2. Upakowanie wszystkich ustawień do osobnych zmiennych/tablic.
3. Napiszę abstrakcyjną klasę WykresUstawienia, która będzie zawierała wszystkie wspólne ustawienia oraz funkcje umożliwiające nimi zarządzanie oraz szereg klas, które będą dziedziczyły z tej klasy. Każdy wykres będzie miał osobną klasę ustawień.
Wydaje mi się, że pierwsze rozwiązanie jest lepsze i pisanie osobnych klas ustawień dla każdego rodzaju wykresu jest stratą czasu. Tak czy owak widziałem już parę różnych projektów na tym forum i pisanie osobnych klas ustawień wydaje się mieć jakiś sens

Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego małego problemu. Dzięki za pomoc.