Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Php Nie Interpretuje Kodu... ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Aht
Na Windowsie 98 uruchamiam serwer Krasnal 2.6 (Apache 1.3.29, php 4.3.4, MySQL 3.23.58). Tak wygląda kod, który sprawia mi problem:
  1. <?php
  2.  
  3. // dolaczanie niezbednych plikow -----------------------------------------------
  4.  
  5. //include(\"main/config.php\");
  6. //include (\"main/auth.php\");
  7.  
  8. // naglowek strony -------------------------------------------------------------
  9.  
  10. echo &#092;"<?xml version=\"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>\"; //kodowanie
  11. echo \"<!DOCTYPE html PUBLIC \"-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN\"
  12. \"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd\">\";
  13. echo \"<html xmlns=\"http://www.w3.org/1999/xhtml\" xml:lang=\"pl\" lang=\"pl\">\"; //jezyk strony
  14. echo \"<head>\";
  15. echo \"<link rel=\"stylesheet\" type=\"text/css\" href=\"main/css/default.css\" title=\"Default\"/>\"; //style
  16. echo \"<?xml-stylesheet type=&#092;"text/css\" href=\"main/css/default.css\" title=\"Default\"?>\"; //style
  17. echo \"<meta http-equiv=\"Content-Type\" content=\"text/html; charset=iso-8859-2\" />\"; //kodowanie
  18. echo \"<title>\".$title.\" - \".$ver.\" </title>\";
  19. echo \"</head>\";
  20.  
  21. // cialo strony ----------------------------------------------------------------
  22.  
  23. echo\"<body>\";
  24. echo\"<table widht=\"760\" align=\"center\" border=\"1\" bordercolor=\"black\">\";
  25.  
  26.  
  27. //if (auth($pass, $pass2, $name))
  28. //{
  29. //session_start();
  30.  // ob_start();
  31.  
  32.  echo\"<TR>\";
  33.  echo\"<TD>\";
  34.  include(\"main/user.php\");
  35.  echo\"</TD>\";
  36.  
  37.  echo\"<TD>\";
  38.  include(\"main/logo.php\"); 
  39.  echo\"</TD>\";
  40.  echo\"</TR>\";
  41.  
  42.  echo\"<TR>\";
  43.  echo\"<TD>\";
  44.  include(\"main/tree.php\");
  45.  echo\"</TD>\";
  46.  echo\"<TD>\";
  47.  include(\"main/modules.php\");
  48.  echo\"</TD>\";
  49.  echo\"</TR>\";
  50.  
  51.  
  52. // }
  53. // else
  54. // echo \"musisz sprobowac jeszcze raz\";
  55.  
  56.  
  57. // zamykanie tagow i strony ----------------------------------------------------
  58.  
  59. echo\"</TABLE>\";
  60. echo\"</body>\";
  61. echo\"</html>\"; 
  62.  
  63. ?>

Zacząłem grzebać w tym kodzie, aż za którymś odświerzeniem strony w przeglądarce celem obejrzenia wyników, zobaczyłem właściwie zupełnie nie zinterpretowany kod... Cofnąłem w edytorze wszystkie zmiany, niestety nic to nie dało. Uruchomiłem Knoppiksa i spróbowałem obejrzeć stronę spod jego Apache'a, niestety również nic to nie zmieniło. Przesłałem stronę do mojego kumpla, twierdził, że u niego wszystko działa...
Oto co wyświetla się w przeglądarce (Firefox 0.9.3):
Kod
"; //kodowanie echo ""; echo ""; //jezyk strony echo ""; echo ""; //style echo ""; //style echo ""; //kodowanie echo ""; echo ""; // cialo strony ---------------------------------------------------------------- echo""; echo""; //if (auth($pass, $pass2, $name)) //{ //session_start(); // ob_start(); echo""; echo""; echo""; echo""; echo""; echo""; echo""; echo""; // } // else // echo "musisz sprobowac jeszcze raz"; // zamykanie tagow i strony ---------------------------------------------------- echo"
"; include("main/user.php"); echo"    "; include("main/logo.php"); echo"
"; include("main/tree.php"); echo"    "; include("main/modules.php"); echo"
"; echo""; echo""; ?>

Naokolo dwóch przedostatnich linijek jest dwó-kolumnowa tabelka, o czarnych obwódkach, co ciekawe, w IE (6.0) te obwódki są... zielone... mimo że nigdzie nie ustawiałem takiego koloru.
O co w tym wszystkim chodzi?
Riklaunim
Jeżeli u innych chodzi a u ciebie nie znaczy że głupi krasnal nawala... użyj XAMPPa lub EasyPHP smile.gif
Aht
Właśnie w tym problem... Na EasyPHP jest dokładnie to samo, dokładnie to samo jest nawet na Apache'u na Knoppiksie uruchamianym z płyty...
piotrk
mam wrażenie, że problem tkwi tutaj:
echo "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>";
i znak ?>
..:: pingu ::..
dokładnie linia 19 powoduje błąd spróbuj dac &gt; zamiast >
Aht
Nieee, to nie może być w tym problem, na innej stronie z takim kodem, wszystko działa bez zarzutu. Zreszta problem rozwiązał się tak samo absurdalnie, jak powstał... Za którymś razem, po prostu zaczęło działać blink.gif ... Dziwne
salvi
Cytat(Aht @ 2004-08-26 16:56:29)
Nieee, to nie może być w tym problem, na innej stronie z takim kodem, wszystko działa bez zarzutu. Zreszta problem rozwiązał się tak samo absurdalnie, jak powstał... Za którymś razem, po prostu zaczęło działać blink.gif ... Dziwne

absurdem jest to co mówisz. nic nie dzieje się samo...
yavaho
Na 100% tu miales blad
Cytat
echo "<?xml version=\"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>"
Proponuje tego typu tekst pisac w ten sposob.
  1. echo('<?xml version=&#092;"1.0\" encoding=\"iso-8859-2\"?>');
Jest o wiele czytelniejszy i szybciej wykonywany na serwerze.
NuLL
Pozatym jakie masz rozszerzenie pliku :?:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.