Nie chciałem robić nowego tematu a kod troszkę zmieniłem i nasunęły mi się kolejne problemy :|
Od razu przejdę do rzeczy mam taki kodzik rejestracyjny i pytania z nim związane
Kod Rejestracyjny:
<?php include ("ustaw/database_cfg.php"); ?> <html> <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=SHA256" /> <link href="CSS/Style.css" rel="stylesheet" type="text/css"> </head> <body> <center> <form action="?action=register" method="post"> <font color="#black" size="2,3px">Login:<br><br> <input type="text" name='username' class='pole'><br> <br>Hasło:<br><br> <input type="password" name="passwd" class='pole'><br> <br>Powtórz hasło:<br><br> <input type="password" name="rpt_passwd" class='pole'><br> <br>Imię:<br><br> <input type="text" name="real_name" class='pole'><br> <br>E-mail<br><br> <input type="text" name="email" class='pole'><br> <br><br> </font> <input type="reset" value="Wyczysc pola!" class='button'> <input type="submit" value="Zarejestruj!" class='button'> </form></center> <?php $message['success'] = "Konto zostało pomyślnie założone!Za chciwle zostaniesz przekierowany na stronę główną :)"; $message['err_acc'] = "Wystąpił bł?d podczas zakładania konta!Zgłoś to Administracij"; $message['err_pass'] = "Poadne hasła nie pasują do siebie!"; $message['exist'] = "Takie konto już istnieje!"; $message['polpass'] = "Pole Hasło Nie Może Być Puste!"; $message['polelog'] = "Pole Login Nie Może Być Puste!"; $message['rename'] = "Pole Imie Nie Może Być Puste!"; $message['email'] = "Pole E-Mail Nie Może Być Puste!"; if($_REQUEST['action']=="register") { $error = FALSE; $username = $_REQUEST['username']; $error = TRUE; //kluczowym jest tutaj ustawienie true dla error, inaczej konto będzie się zakładać zawsze } $error = FALSE; $passwd = $_REQUEST['passwd']; //pamię?aj, żeby sprawdzać czy hasło nie jest puste, a nie tylko czy zgadza się z powtórzonym $error = TRUE; } $error = FALSE; $rpt_passwd = $_REQUEST['rpt_passwd']; if ($passwd == $rpt_passwd) { $error = TRUE; } $error = FALSE; $real_name = $_REQUEST['real_name']; $error = TRUE; } $error = FALSE; $email = $_REQUEST['email']; $error = TRUE; } if($passwd == $rpt_passwd && !$error) //dodane sprawdzanie czy error jest FALSE { { } else { $passwd = hash('sha256',$passwd); $mq = mysql_query("INSERT INTO authme (`username`, `password`, `real_name`, `email`) VALUES('".$username."','".$passwd."','".$real_name."','".$email."');") or die(mysql_error()); if($mq = true) { } else { } } } else { } }} ?>
No ok
1.Jak zabezpieczyć ten kod i inne przed atakami SQL injection.//nie wiem jak zastosować mysql_real_esxape_string :| wiem tylko ze w zapytaniu do bazy.
2.eh.. wszystko jest ok do momentu gdy wszystko wpisze nacisnę rejestru i otrzymuje odp "Poadne hasła nie pasują do siebie!" jest to związane chyba z
echo '<script type="text/javascript">alert("'.$message['err_pass'].'");</script>'; //jest to prawie na końcu kodu

3.Jak zrobić że jak wpisze sie w polu email np lol.pl lub emai bez @ to aby wywalało błąd "E-mail jest niepoprawny!" tak samo z polem Imie aby w nim nie można było wpisywać cyfer,kropek i takich innych znaków :|
Z góry Dziękuje

Trochę nie rozumie jak zastosować mysql_real_escape_string :| wiem ze w zapytaniu na pewno
@Pamil nie wiem o co ci chodzi jestem troszkę początkujący

@Pamil nie nie mam żadnego bana
@Pamil zamiast pisać jakieś G%$#o napisał byś coś rozsądnego bo twoja wypowiedz nie pasuje do tematu :|