Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Sf2 wersja Doctrine2
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Szymciosek
Witam,
jaka jest najnowsza wersja Doctrine2 ? Już się pogubiłem na stronie Doctrine http://www.doctrine-project.org/blog/doctr...2-released.html jest już 2.2.2 tak ?
Podczas aktualizacji bin/vendors i wpisaniu w deps przy wartości Doctrine... version: 2.* ściąga mi nadal 2.1.7.

Czym różni się Doctrine od Doctrine-Common czy Dbal czy może to wszystko jest połączone ?
Skąd mam wiedzieć jaka jest najnowsza wersja danego vendor ? Niektóre wersje mogę znaleźć na githube w changelog, ale Doctrine takowego nie posiada...

Da się to jakoś wszystko zautomatyzować ?
pamil
ORM (czyli Doctrine) korzysta z DBAL (który jest niezależnym od niego komponentem), które za to jest nakładką na PDO. Doctrine\Common to biblioteka rozszerzająca podstawową funkcjonalność PHP, czyli taki SPL w raw PHP.
Szymciosek
Czyli Doctrine, Doctrine-Common, Doctrine-Dbal są tak jakby jednością i jeśli to aktualizuję to najlepiej wspólnie ? A skąd mam wziąć najświeższą wersją do pobrania ? Chodzi o numerek, który mam wpisać w pliku deps.
pamil
Użyję tutaj słowa ORM aby określić pakiet Doctrine.
Tzn:
- ORM zależy od DBAL.
- DBAL zależy od Doctrine\Common.

Tak nawiasem, po co Ci najnowsza wersja? Czy nie tworzysz sobie sam problemów?
Btw. w Symfony 2.1 będzie Doctrine ORM >=2.2.
Szymciosek
Najnowszą chyba warto mieć jeśli się z tego korzysta ? Wiem, że w Symfony2.1 będzie trochę zmian, ale nie lepiej mieć aktualne oprogramowanie z którego korzystam ? Bundle z których korzystam, Doctrine, SwiftMailer czy Twig ext ?
toffiak
Po aktualizacji bin/vendors sciąga Ci sie wersja 2.1.x ponieważ masz ją "zlockowaną" w pliku deps.lock, wersja ta jest zablokowana ponieważ jest pewne że będzie działać w sf 2.0.x.

Po aktualizacji Doctrine moża okazać się że symfony nie działa, nie wspominajac już o bundlach.

Edit:
Bundle które podałeś są w standardowej instalacji więc jest szansa że będą działać po aktualizacji, im bardziej egzotyczny bundle tym ta szansa jest mniejsza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.