Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF]jeden widok we wszystkich akcjach
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
johnyMajster
Witam serdecznie
Chciałbym się do was zwrócic z pytaniem czy w zend istnieje możliwosc wykorzystania jednego widoku we wszystkich akcjach??
Potrzebuję zrobic pewien widok wyświetlający informacje który będę odpalał w różnych akcjach w zależności od pottrzeby.
Partial chyba odpada bo i tak musiałbym stworzyc pusty widok w kazdej akcji i odpalac w nim partiala.

darko
istnieje, zob. Zend Layout
johnyMajster
Tak. Tylko ze ja mam layout. Potrzebuje jeden widok który będzie mi odbierał jedną zmienną $message i drukował to w echo. Z tym ze w zależnosci od akcji treśc message będzie inna

Znalazłem cos takiego:

1. $view = new Zend_View();
  2. $view->addScriptPath('$path');
  3. $view->render('message');//nazwa mojego widoku

Ale jak ustalic sciezke path?? Ciągle wywala mi błąd. Jest na to jakas funkcja??
Widok mam w folderze application/views/scripts/globalViews/message.phtml
darko
Nie Zend_View, Zend_Layout, zobacz
johnyMajster
Czyli rozumiem ze mam utworzyc nowy layout?? A może chodzi o to ze drukowanemu contentowi przypisuję np $content = <p>Oto wiadomosc</p>??
ShadowD
Helpery layoutu - nie wiem czy ogólnie to dobre rozwiązanie ale ja z niego korzystam i sobie chwalę, dodajesz ścieżkę do nowych helperów w katalogu layout i korzystasz z nich jak z każdych innych. :-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.