Ninanoki
3.09.2012, 13:17:30
mam pytanie do mistrzów SEO. posiadam od 10 lat dobrą domenę, znaną w danym środowisku, jest w pierwszej trójce google w swojej tematyce. dokupiłem też dwie domeny przykładowo: wydarzenia.pl i kalendarz.pl ponieważ posiadam takie działy w domenie głównej. obecnie te dwie nowe domeny przekierowują tylko ruch na główną domenę.są kosztowne a nie ma z nich wielkiego pożytku. czy można je lepiej wykorzystac? np.usunac dzial wydarzenia z domeny znanej i przeniesc pod wydarzenia.pl?
qbas-s
4.09.2012, 17:42:19
przenosić dział hm... z jednej strony miałoby to sens bo domeny mogłyby wzajemnie do siebie linkować co oczywiście ma wpływ na seo. W początkowej fazie tej operacji prognozował bym spadek z tak wysokiej pozycji - boty google zgłaszałby błędy 404 więc dużo by było pracy z przekierowaniami 301 - chociaż nie wiem jak linki są skonstruowane, jeśli przemyślanie to możliwe że można by tego bezboleśnie dokonać.
Osobiście jeśli miałbym utrzymywać dwie domeny(chyba że są to domeny bardzo podobne w nazwie do tej nadrzędnej) na których nic nie mam to wolałbym zrobić subdomeny wydarzenia.strona.pl i kalendarz.strona.pl - 0zł kosztów.
Możliwe, że się mylę, ale specjalistą seo nie jestem.
Marcineczeczek
5.09.2012, 09:37:38
Cytat(qbas-s @ 4.09.2012, 18:42:19 )

przenosić dział hm... z jednej strony miałoby to sens bo domeny mogłyby wzajemnie do siebie linkować co oczywiście ma wpływ na seo. W początkowej fazie tej operacji prognozował bym spadek z tak wysokiej pozycji - boty google zgłaszałby błędy 404 więc dużo by było pracy z przekierowaniami 301
301 mozna pewnie zrobić bez problemu z tych działów (jakimś automatem) - niemniej nagłe zniknięciesporej częsci serwisu może nie być dobrze widziane.
Można z dodadkowych domen zrobić strony zapleczowe z linkami do Twojej głównej. Jeśli są daleko w google to jaka korzyść z przekierowania, skoro mało kto je odwiedza? Więcej mocy może być z linków.
qbas-s
6.09.2012, 10:00:54
Cytat(Marcineczeczek @ 5.09.2012, 10:37:38 )

301 mozna pewnie zrobić bez problemu z tych działów (jakimś automatem)
Nie wiedziałem, że są do tego automaty. Wie ktoś coś więcej na ten temat? Zawsze błędy indeksowania korygowałem ręcznie za pomocą 301.
Marcineczeczek
6.09.2012, 10:29:52
automatem np. skyptem php który na podstawie słow czy mapy poprobi przekierowania
Nie byłem precyzyjny
qbas-s
6.09.2012, 15:09:41
Cytat(Marcineczeczek @ 6.09.2012, 11:29:52 )

automatem np. skyptem php który na podstawie słow czy mapy poprobi przekierowania
Nie byłem precyzyjny
ale pod warunkiem, że linki są skonstruowane tak, że dla danego działu część składni linka jest taka sama - właśnie to miałem na myśli pisząc we wcześniejszym poście o przemyślanej budowie linków
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.