Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony]Plik powyżej katalogu z projektem
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Papub
Witam,
mam taki problem. Otóz uploaduje pliki powyżej katalogu web. A mianowicie do pliki/katalog_projektu/web czyli w miejsce ../../pliki Niby plik się elegancko wgrywa ale tego pliku już wyświetlić nie mogę bo w ogole się nie pojawia. Jeżeli zrobię podgląd źródła strony w Firefoxie i klikam na zdjęcia które są w katalogu images to się pojawiają a jeżeli klikne na zdjęcie o adresie ../../pliki/zdjecie.jpg dostaję stronę z tytułem

Empty module and/or action after parsing the URL "/pliki/2.jpg" (/)

wygląda to jak by podczas próby otwarcia źrdół eliminowało mi "../../"
Szymciosek
Co chcesz osiągnąć i czemu tak ? Folder Web rozumiem z projektu symfony ? Tam powinieneś mieć foldery typu css, javascript, images etc.
Papub
napisałem cms'a w symfony. W katalogu strony (nie w symfony) jest folder "pliki" i folder "xxx" gdzie jest projekt systemu cms. Nie chce w kodzie strony podawać ścieżki a/web/pliki/zdjecie.jpg bo to od razu pokazuje gdzie jest system cms.
marcio
Podawaj pelna sciezke do obraznow zamiast robic "../../"
Papub
Heh :/
ciekawe o czym ja myślałem tongue.gif
bardzo dobry pomysł, prosty w swoje budowie smile.gif
tylko, że będzie tylko działał w środowisku produkcyjnym. A teraz na serwerze lokalnym nic nie zdziałam bo adres 127.0.0.1 wskazuje na katalog z projektem cmsa. Ale to jest szczegół. Dzięki za pomoc. Pozdrowionka
marcio
Zrob sobie atrybut konfiguracyjny za pomoca ktorego okreslisz glowny katalog projektu.
Tzn. Wrzucasz projekt na serwer do glownego katalogu masz:
Kod
dir = '/';

Wrzucasz go do katalogu /mojProjekt/ zmieniasz na:
Kod
dir = 'mojProjekt/';

Potem ta sciezke dajesz do kazdego z katalogow/laczy i przy tym przy zmianie katalogu roboczego nie bedziesz musial nic zmieniac.
Sam tak robie i dziala, na ile dobre rozwiazanie nie wiem na lepsze nie wpadlem poki co!
Papub
ogolnie rzecz biorąc to są rozważania na poziomie php. Muszę pozmieniać również wszystkie pliki javascript w których odwołuję się do zdjęć. bo robiąc appenda img a atrybutem src="../../costam" nie działa. Tak jak powyżej muszę przy wrzucaniu na serwer produkcyjny wpisać nazwę domeny zamiast ../../. Hmmm teraz mnie naszła myśl. Co dokleić gdy do tej samej strony prowadzi kilka domen
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.