Napisałem Ci jak to zrobić. Czego ode mnie oczekujesz? Że napiszę to za Ciebie - raczej nie. Zastosuj się do moich porad i w trakcie pisania tego skryptu pytaj w razie wątpliwości.
Cytat
znalzłam coś takiego
Jakaś bzdura kodowa

Cytat
Czyli za każdym razem jak będzie zdarzenie submit, odświeżenie to wyskoczy alert "Przeładowanie strony", ale kiedy ale zobaczę drugi alert?
Zależy od reszty kodu, ale tak się nie pisze, więc dla zwykłego śmiertelnika - nigdy
Cytat
Ja dane zapisuję sobie do tablicy $_SESSION, czy tak się robi?
$_SESSION to tablica w PHP. A tu masz JS. Mógłbyś połączyć PHP z JS( przez AJAX).
Cytat
Rozumiem, że wtedy przy onload muszę sorawdzić postem, czy mam jakieś dane w tej tablicy i na tej podstawie odtworzyć sobie formularz z danymi?
Tak byś musiał zrobić, gdybyś chciał korzystać z PHP( AJAX ). Lepiej zastosować mój pomysł - przynajmniej ja widzę więcej plusów z takiego rozwiązania.
Cytat
Czy przez jquery jest jakiś inny sposób?
jQuery to biblioteka JS. Inaczej mówiąc zbiór funkcji umożliwiający pisanie w prostszy i szybszy sposób. Tak jakbyś napisał czy dojedziesz do Warszawy tylko Oplem( jQuery ), a Ty musisz użyć po prostu auta( JS )
Cytat
Ten opisany DOM Storage pewnie jest zbyt trudne dla początkującej osoby.
Nie wiem, bo już nie jestem początkującą osobą. Artykuł jest moim zdaniem bardzo dobrze opisany. Ale nie musisz z tego korzystać. Ale musisz znaleźć sposób zapisu danych. Nawet jak bardzo chcesz możesz użyć AJAX i próbować tak jak Ty chciałeś. Ja bym zrobił inaczej, ale tak też nie będzie tragedii .