Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL][PHP]zapsywanie kilku rekordów do jednej tabeli i wyświetlanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
alvin94
Mam pytanko gdyż teraz robie tak:
jak gracz wykonał rozpoznanie pola1 to insert do bazy rozpoznanie które jest zbudowana z 2 komórek user_is i Pole z tym że przy takim systemie to na gracza przypada 800rekordów co daje już przy 10 graczach 800i aby później sprawdzić czy rozpoznał gracz to pole może to troche trwać (przynajmniej się tak mi wydaje) więc jak można inaczej to rozwiązać ?
Myślałem o zastosowaniu pola text w bazie danych graczy i zapisywać do niego rozpoznane pola np: 1,2,3,6,57... pola to wyrazy liczbowe i nie będą pewnie ułożone po kolei bo gracz rozpozna pole 1 a zaraz pole 9 itd. lecz nie wiem jak dopisywać kolejne pola rozpoznane ani nie wiem jak później wyświetlić dane pole każde osobno. bo chce później zrobić teleport do danego pola i chciałbym aby była możliwość wybrania docelowego pola z listy w htmlu:
  1. <selectd>
  2. <options>1</options>
  3. <options>2</options>
  4. </selectd>
  5.  

jak to zrobić luc czy jest inny lepszy sposób?
b4rt3kk
Jeśli będziesz zapisywał w kolumnie typu TEXT, w ten sposób po przecinku: 1,2,18,99 itd. to odczytywać każde pole możesz funkcją explode, która rozdzieli wyniki i utworzy tablicę:

1. $tablica = explode(',', $zawartosc_text);

By sprawdzić czy dane pole ($needle) już jest zapisane w bazie sprawdzasz powyższa tablicę:

1. if (in_array($needle, $tablica)) echo 'jest'; else echo 'nie ma';

jeśli nie ma, możesz dołożyć nową wartość pola:

1. $tablica[] = $needle;

Możesz też ją posortować przed zapisaniem do bazy i połączeniem:

1. $tablica = sort($tablica);
  2. $dane_do_zapisu_do_bazy = implode(',', $tablica);
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.