Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyświetlaniem prawidłowej liczby
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adi7
A ,więc. Skrypt pokazuje mi złą liczbę.

Np. Użytkownik zaprasza 1 osobe. W bazie wszystko ok. A teraz jak chce wyświetlić tak

nick / Liczba zaproszonych
to pokazuje

Użytkownik 0 zamiast 1 ;/

Jest to moja pierwsza modyfikacja i rozumiem ,że pełno rzeczy może być źle
Proszę o pomoc

1. <?php
  2. define('IN_PHPBB', true);
  3. $phpbb_root_path = (defined('PHPBB_ROOT_PATH')) ? PHPBB_ROOT_PATH : './';
  4. $phpEx = substr(strrchr(__FILE__, '.'), 1);
  5. include($phpbb_root_path . 'common.' . $phpEx);
  6. include($phpbb_root_path . '/includes/functions_display.' . $phpEx);
  7. // Start session management
  8. $user->session_begin();
  9. $auth->acl($user->data);
  10. $user->setup();
  11. if ($user->data['user_id'] == ANONYMOUS)
  12. {
  13. login_box('', $user->lang['LOGIN']);
  14. }
  15. //dane msql
  16.  
  17. //ob
  18.  
  19. //baza zapytanie
  20. $mysql= mysql_query('SELECT username,user_referrals FROM `phpbb_users` ORDER BY `phpbb_users`.`user_referrals` DESC LIMIT 10') or die('Błąd zapytania');
  21.  
  22.  
  23. if ($mysql > 0)
  24. $nick=mysql_fetch_row($mysql );
  25. $liczbazaproszen=mysql_fetch_row($mysql );
  26.  
  27. //tytul
  28. page_header('Toplista Zapraszających');
  29.  
  30.  
  31.  
  32.  
  33. /*
  34.   * prosty przykład przypisywania bloków zmiennych do szablonów
  35.   * To pozwoli Ci pokazać blok lub tabelę danych w szablonie
  36.   * jest to bardzo użyteczne dla takich rzeczy jak zapytania SQL do bazy danych i pokazywanie ich w szablonie.
  37.   */
  38.  
  39. {
  40. $template->assign_block_vars('toplista', array(
  41. 'NICK' => $nick[0],
  42. 'ZAPROSZONYCH' => $liczbazaproszen[1],
  43. ));
  44. }
  45. $template->set_filenames(array(
  46. 'body' => 'topinvite.html',
  47. ));
  48.  
  49. make_jumpbox(append_sid("{$phpbb_root_path}viewforum.$phpEx"));
  50. page_footer();
  51. ?>

Usunałem kodu połączenie z bazą

Plik template mam gotowy i jest dobrze. Tylko jak teraz poprawnie pokazać zmienną $liczbazaproszen[1]
nospor
Przecież ty w zapytaniu nigdzie ale to nigdzie nie określasz o jakiego usera ci chodzi.... w związku powyższym zapytanie zwraca ci pierwszego lepszego.... zapytania nie czytają ci w myślach wink.gif
adi7
Wiedziałem ,że błąd leży po mojej stronie smile.gif

Dzięki za pomoc ,a mógłbyś mnie jakoś nakierować?
nospor
...where....
adi7
Ehh. Jednak sobie chyba nie poradzę. Kompletnie nie wiem co dalej closedeyes.gif

Po prostu. Chciałem mieć coś takiego i spróbowałem ,ale tak to jest jak się o czymś za mało wie happy.gif
redeemer
Nie rozumiem dlaczego rozdzieliłeś zmienne $nick i $liczbazaproszen, dwa razy iterujesz resource ($mysql), w związku z czym znajdują się w nich dane dwóch różnych użytkowników. Zrób jedną zmienną np:
  1. $userData=mysql_fetch_row($mysql );
zamiast:
  1. $nick=mysql_fetch_row($mysql );
  2. $liczbazaproszen=mysql_fetch_row($mysql );
Potem musisz $userData[0] i $userData[1] odpowiednio przekazać do funkcji assign_block_vars.

Jeżeli dalej coś nie tak, to zdebuguj to co się znajduje w $userData przed przekazaniem do szablonu, wykonaj zapytanie ręcznie i sprawdź jego wyniki.

PS. Zdajesz sobie sprawę, że Twoje zapytanie pobiera 10 użytkowników sortując je malejąca względem user_referrals a chcesz wyświetlać tylko jednego?
adi7
Cytat(redeemer @ 9.10.2012, 17:47:04 ) *
PS. Zdajesz sobie sprawę, że Twoje zapytanie pobiera 10 użytkowników sortując je malejąca względem user_referrals a chcesz wyświetlać tylko jednego?

Dziękuje. Działa. Co do tego zdania. To wiem ,że zapytanie wyświetla 10 tak chciałem ,ale do php to jest gorzej. Co zmienić by było wyświetlane 10?
abort
Cytat(adi7 @ 9.10.2012, 17:50:56 ) *
[...]To wiem ,że zapytanie wyświetla 10 tak chciałem ,ale do php to jest gorzej. Co zmienić by było wyświetlane 10?

Jak dla mnie to przy tak postawionym pytaniu odpowiedzią będzie: "nic nie trzeba zmieniać"...
adi7
Coś trzeba smile.gif Bo wyświetla tylko użytkownika z największą liczbą zaproszeń
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.