Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ajax Shoutbox - mysql czy txt?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MarcinUser
Witam,
Robię ajaxowy shoutbox odświeżany co 3-5 sekund. Zrobiłem już wersję z zapisywaniem danych w pliku txt (50 ostatnich wypowiedzi). Chcę się upewnić, że tak jest wydajniej niż trzymanie danych w Mysql. Tutaj co kilka sekund wczytywane jest plik txt mający max 5kb a w mysql zapytanie za zapytaniem.

Co myślicie?
tehaha
Dla bardzo małej ilości danych i niewielkim ruchu jest to bez różnicy. Ogólnie baza daje większą kontrolę i w miarę rozrozstu masz większe możliwości optymalizacji, ale na małą skalę to jeżeli wystarcza Ci to co zrobiłeś to nie ma sensu tego przerabiać.
MarcinUser
Przewiduję jakieś 20-30 użytkowników, czyli wiadomości dość sporo jak na jedną minutę. Oprócz tego na serwerze (vps) mam stronę na wordpressie z miarę pokaźnym ruchem. Dlatego nie chciałbym zapychać kolejki poleceń mysql tymi z czatu.
Spawnm
Może memcached?
CuteOne
https://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/mem...age-engine.html + trigger (do usuwania starych wpisów)
tehaha
skoro nie chcesz używać mysql, chociaż ja i tak bym się na to zdecydował, bo 30 użytkowników online to bardzo niewiele, to może zainteresuje Cię SQLite - obsługujesz tak samo jak mysql z taką różnicą, że baza przechowywana jest w pliku na serwerze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.