Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Maskowanie.. schemat url.. ogolna ciekawosc :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Wasper
Hej
Wlasnie zabieram sie za nowy projekt i tak mnie zastanowila pewna rzecz...
przykladowo facebook.. przy ruchach wewnatrz adres url sie nie zmienia, a przy wejsciu w konto zmienia sie na /{login}

Czy kazdy uczestnik ma swoj katalog smile.gif czy to jest jakis rodzaj maskowania..?
O co mi chodzi?
Mianowicie o to, ze chcialbym sie poruszac po systemie nie zmieniajac adresu url, a najpiekniej byloby jakby url mial schemat
http://www.xxx.xx.pl/{login} (po zalogowaniu oczywiscie)

Rozgrzebuje internet i dogrzebac sie nie moge smile.gif
Wszelkie sugestie, przyklady, opinie przyjme z radoscia smile.gif
Pozdrawiam
Wasp
untorched
Mała podpowiedź: jQuery.

Ale tak btw. na facebooku zmienia się ścieżka.
Wasper
Faktycznie mala smile.gif

Myslalem nad tym, zeby zrobic strone na zasadzie

HEADER
klasa danego modulu
FOOTER

dzieki temu nie musialbym zmieniac urla, bo calosc funkcjonalnosci trzymalbym w klasach, dopisac tylko jakas nadrzedna klase do generowania a pozniej kazde nastepne by dziedziczyly... tak sobie uplanowalem. Nawet mi sie kilka pomyslow juz konkretnych w glowie urodzilo, wiec to nie problem.
W sumie ze skryptow to mialbym tylko index, logged i logout.

Ale ten login w url kusi smile.gif Moze wiecej konkretow tongue.gif
kilab
Podstawowe pytanie - czy musisz coś takiego osiągnąć?
Tak jak wspomniał untorched, na Facebook zmienia się adres, ale faktycznie nie zawsze. Część operacji wykonywanych jest za pomocą Ajaxa.
Monter08
Jeżeli chodzi o URL poczytaj o mod_rewrite lub wpisz w Google po prostu "ładne linki", otrzymasz dużo ciekawych artykułów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.