Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Przycisk w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość
Witam
Na stronie każdy zalogowany użytkownik może zagłosować na jeden z dwóch elementów, chcę to zarobić tak że wciska jeden z dwóch przycisków i potem odświeża stronę, pojawia się napis "oddałeś głos" i dodaje jego id do bazy danych. Wiem jak zrobić aby dodawało do bazy ale jak mam zrobić ten przycisk, próbowałem z

1. <form method="post">
  2. <input type = "submit" value = "Zaglosuj1" name = "xxx"/>
  3. <input type = "submit" value = "Zaglosuj2" name = "yyy"/>
  4. </form>
  5.  
  6. if ($_POST['XXX'])

ale mam problem bo wciśnie się ten przycisk doda głos ale wystarczy odświeżać stronę (f5) i za każdym razem dodaje głos.
Szymciosek
Skorzystaj z jakiejś sesji, wtedy wynik będzie zapisany. Albo dodawaj informację w bazie, że dany użytkownik po głosowaniu nie może zagłosować ponownie przez 24h
b4rt3kk
Cytat(Gość @ 5.11.2012, 15:05:16 ) *
Witam
Na stronie każdy zalogowany użytkownik może zagłosować na jeden z dwóch elementów, chcę to zarobić tak że wciska jeden z dwóch przycisków i potem odświeża stronę, pojawia się napis "oddałeś głos" i dodaje jego id do bazy danych. Wiem jak zrobić aby dodawało do bazy ale jak mam zrobić ten przycisk, próbowałem z

1. <form method="post">
  2. <input type = "submit" value = "Zaglosuj1" name = "xxx"/>
  3. <input type = "submit" value = "Zaglosuj2" name = "yyy"/>
  4. </form>
  5.  
  6. if ($_POST['XXX'])

ale mam problem bo wciśnie się ten przycisk doda głos ale wystarczy odświeżać stronę (f5) i za każdym razem dodaje głos.

Obejmij form w coś podobnego:

1. if (!$glosowal) {
  2. <form method="post">
  3. <input type = "submit" value = "Zaglosuj1" name = "xxx"/>
  4. <input type = "submit" value = "Zaglosuj2" name = "yyy"/>
  5. </form>
  6. }

gdzie zmienna $glosowal może przechowywać zmienną z bazy, czy dany użytkownik oddał już głos, bądź wartość z ciasteczka. Ale lepszym rozwiązaniem jest wartość z bazy (ciasteczko można usunąć ręcznie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.