Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Funkcja bez html-a
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Cliassi
Witam, jak pisać funkcje która w swoim kodzie nie zawierała html? chodzi o to że: mam np miniaturkę użytkownika z jego danymi-taką wizytówkę. Potem jakbym chciał wprowadzac zmiany to nie chce tego robic w kazdym pliku tylko w jednym. Czytałem o MVC ale nie wiem jak to zastosować
Przem4S
Hm, możesz te dane trzymać w bazie danych i za pomocą prostego skyptu/mini panelu je wyświetlać edytować. MVC to bardziej skomplikowana technologia obiektowa, na początek zacznij od prostej struktury operującej na bazie danych.
Cliassi
no a jak zastosować MVC ? bo to z baza danych to 5 min roboty.
Przem4S
Najprościej było by użyć jakiegoś frameworka opertego na MVC, możesz użyć Kohany (HMVC), CI (Code Igniter), Yii , Zenda lub kilku innych wystarczy poszukać u wujka google.
Przy użyciu frameworka będziesz miał z głowy obsługę baz danych bo większość zawiera już do tego odpowiednie klasy. Pzdr
Posio
Wpisz sobie MVC w googlach. Jest to taki schemat, który każdy praktycznie interpretuje jak chce. Nawet w różnych frameworkach jest on różnie interpretowany. Ogólnie widzę, że nie za bardzo jesteś zorientowany. Poucz się strukturalnie pisać dobrze, cokolwiek ale używając nowych środków i po jakimś czasie zacznij tworzyć swój MVC. Kiedy zoabczysz na czym to polega (masa schematów jest do wyszukania w google) przesiądź się na jakiegos frameworka. Polecam KOHANA
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.