Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP][HTML]input value - puste pole, ale ust.wartosc domyslna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kakkarot
  1. <input type="text" name="L_40" value="0" class="small" data-one-required="true" data-onempty-zero="true" />
  2.  

jak zrobić, żeby pole formularza było puste (teraz jest 0), ale, żeby jego domyślna wartość wynosiła 0?
jak zostawię value="" to wywala mi błąd i formularz nie przechodzi bo powinna być wpisana jakas wartość..
Kshyhoo
Dwa lata na forum i nie nauczyłeś się używać szukajki? [html][js] Jak ustawic domyślną wartość pola tekstowego (input text)
kakkarot
Tylko, że nie o to mi chodzi. Ja właśnie chcę, żeby formularz przesłał wartość 0, jeśli pole pozostanie puste, a puz219 raczej chce na odwrót..
Kshyhoo
Daj warunek: jeżeli to pole będzie puste, przyjmie wartość "0"...
kakkarot
a możesz mi powiedzieć jak mam to zrobić i jak on będzie brzmiał?
jestem począstkujący, proszę o trochę wyrozumiałości wink.gif
Kshyhoo
No nie kituj, dwa lata na forum, to chyba już się coś nauczyłeś? Wpisz value="0", to przejdzie "zero".
d3ut3r
skoro L_40 to ma być liczba możesz zrobić tak:

1.  
  2. $L_40=(int)$_POST['L_40']; //lub $_GET
  3.  

w przypadku gdy wartości nie da się rzutować na int php przypisze 0. Jeżeli mogą tam pojawić się znaki alfabetu:

1.  
  2. $L_40=empty($_POST['L_40']) ? 0 : $_POST['L_40']; //lub $_GET
  3.  

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.