Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Session i REQUEST_URI - dziwny problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
desavil
Piszę skrypt, do zmiany języka na stronie - ale to mało istotne tutaj.

Stworzyłem przykładowo taki kod:
  1. <?php
  2.  
  3. if(1==1){
  4. $_SESSION['test'] = $_SERVER['REQUEST_URI'];
  5. }
  6. echo $_SESSION['test'];
  7. ?>

Odświeżam stronę, ok dobrze się wyświetla, następnie zmieniam 1==1 na 1==0, odświeżam stronę i co? Wyświetla mi: /favicon.ico
Jak to możliwe, skoro zamiana w sesji o nazwie test w ogóle się nie wykonuje, więc powinna zostać tam ścieżka z adresu.

Natomiast jak wprowadzę zamiast $_SERVER['REQUEST_URI'], jakiś tekst lub liczbę to działa prawidłowo.

W jaki sposób mogę rozwiązać ten problem?
thek
Pamiętaj, że sesja wisi jakiś czas... Raz ustawiona będzie wisieć aż do jej zakończenia lub zmiany. A zobacz, że zrobiłeś jej ustawienie, potem zmieniłeś warunek, który się nie wykonuje, ale wynik z ostatniego wykonania wciąż jest pamiętany. Sesja przecież się nie resetuje jak POST czy GET. Jeśli ustawiłeś coś kilka redirectów temu, to i tak to ciągle jest pamiętane.
desavil
Właśnie nie zupełnie. Ten kod wstawiłem do zwykłego czystego pliku index.php i znajduje się w nim tylko i wyłącznie ten kod, wykonuję i robi się to co opisałem powyżej.
Testowałem również na ciasteczkach (COOKIES) i dzieje się dokładnie to samo, z tymże tutaj raz pojawia "/" a raz "/favicon.ico" losowo podczas odświeżania.

Any idea?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.