Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wielka Prośba...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
siedemfps
Mam bardzo wielka prosbe... Dopiero co dostalem serwer z mozliwoscia php... Chcialbym wiedziec co musze miec zeby robic stronki off-line bo nie mam internetu w domu... Co musze ściągnąć i z jakie kursu najepiej korzystsac... Prosze o pomoc...
mleczasz
zassaj se krasnala... jest potrzebny do php: www.krasnal.tk
zalew
krasnal nie jest potrzebny do php.. nie wprowadzaj chlopaka w blad..

mozesz instalowac php osobno i serwer apache osobno, ale bys musial konfigurowac pliki a sadze ze bedzie to dla ciebie klopotem..

dobrym rozwiazaniem i dosc popularnym.. jest Foxserv http://www.foxserv.net sciagnij sobie.. masz tez tam baze mysql... mozna tez PHPTriad sciagnac... krasnal oczywiscie tez mozesz.. zaznaczylem tylko niefortunne sformulowanie, cobys nie myslal ze php to krasnal :wink:

manual http://www.php.net/manual/pl tu masz opis wszystkich funkcji i skladni jezyka, ale na poczatek polecam ci zakupic najtansza nawet mozliwa ksiazke do php .. bedzie ci latwiej opanowac podstawy, a potem bedziesz juz podpieral sie jedynie oficjalnymi referencjami php

pozdrawiam, owocnej nauki zycze smile.gif

ps. masz wrodzona skromnosc, to dobrze smile.gif ale nie uzywaj az tak malych literek biggrin.gif pozdrawiam
DeyV
Apropo manuala - nie wspomnieliście, że istnieje wiele fromatów manuala, z których można kożystać w domu, polecam, (jak zawsze winksmiley.jpg ) *.chm http://www.php.net/download-docs.php
siedemfps
Dzieki ludzie... Dzieki... Juz nie bede pisac malymi literkami... Zaskoczyliscie mnie... Zawsze jak szukalem pomocy... (zawsze oznacza okres czasu od otrzymania serwera w php PS http://www.friko.pl do teraz czyli jakis tydzien) ludzie zbywali mnie tekstami typu "wiesz tego nie sie na wytlumaczyc... etc ... Wiec dzieki ludzie dzieki... Jednak nie jestem w pelni przekonany czy aby napewno musze wydawac kase na ksiazki... Doradzcie... Czy czasami nie znajde tego w jakims pomocniku (kursie etc...)
dragossani
W Krasnalu jest dołączony kurs. Na początek wystarczy. Potem już warto brać się za Manual - jest co czytać.
siedemfps
Moze jakas opowiesc... Zaczalem jakis rok temu... Bez kursu zaczalem potpatrywac kolege... Nie znalem podstaw i troche mi zajelo zrozumienie o co z Tym chodzi... Potem po jakis 3 htmlkach kolega (ktory mnie do tego wkrecil) zaczal robic w php... Nie wiedzialem co to wiec mnie to nie interesowalo... Ale potem powoli zaczalem zauwazac ze php jest w kazdym portalu, ze dzieki php mozna robic komentarze... No i wtedy zaczalem sie Tym interesowac... Kolega powiedzial ze sam umie 1/10 calego php, ale mnie to nie zrazilo... Stad moje pytanie... Czy mozna robic stronki z php ale od podstawy... np <html><head> etc... Jak wyglada najprostszy dokument index.php ale w notatniku... Ma jakis poczatek... Powiedzcie jak to jest... Przegladam kursy i nic z nich specjalnie nie rozumiem...
dragossani
Przykładowy plik index.php:
[php:1:fddf8cdd90]<html>
<body>
To jest treść dynamicznie wygenerowana przez php:<br/>
<?php
for ($i = 1; $i <= 10; $i++)
{
print('linia numer '.$i.'<br/>');
};
?>
</body>
</html>[/php:1:fddf8cdd90]
siedemfps
[przelkniecie sliny]
I to mnie czeka... Jeszcze mozecie/mozesz mi wytlumaczyc co oznaczaja poszczegolne znaczniki/paramerty
scanner
Od tego to już masz:
Kurs HTML: http://webmaster.helion.pl/kurshtml/index.htm
Kurs XHTML: http://xhtml.b7.pl/
Manual php: http://www.php.net/manual/pl
siedemfps
Ok... Dzieki....
siedemfps
Ok ściągne FoxServ... Ale co dalej... Bede mial i co ?! Co i jak instalowac ?!
DeyV
Może Cię to zaskoczy, ale... Wybierasz setup.exe, i piękny instalator poprowadzi Cię za rączkę.
Tworzy nawet skrót na pulpicie, z którego uruchamiasz serwer, i podaje, gdzie należy umieszczać pliki php.
Czyż życie nie jest piekne?
siedemfps
Człowieku, nie masz pojęcia jaki wielki uśmiech pojawił mi się na mej twarzyczce kiedy opowiedziałeś mi jedną z tych historii, ktore powinno się mówić dzieciom przed zaśnięciem... Jak tak właśnie będę teraz robił... Przed zaśnięciem przypomne sobie tę chwilę... Dziękuje Ci mój Ty Guru smile.gif Poważnie dzieki... Bo juz zaczynałem się martwić... Cóż za cudowny Happy End...
siedemfps
Jedno jescze, jedno... Kolega sugeruje ze nie mozna robic php w windowsie... Czy ma racje... Ewentualnie jakie sa ograniczenia...
wassago
Cytat
Jedno jescze, jedno... Kolega sugeruje ze nie mozna robic php w windowsie... Czy ma racje... Ewentualnie jakie sa ograniczenia...

laugh.gif laugh.gif ciekawe jak sie robi php w windozie:P a tak serio to jedyne ograniczenie to to ze winszkapa sie zawiesza i niektore funkcje pod windoza nie dzialaja (ale koledzy z www.php.net zawsze jakies rozwiazanie znajda:))... przynajmniej ja to tak widze.. no moze jeszcze ten apache mi sie czasami sypie... ale dla poczadkujacych winda i php to dobre rozwiazanie... takie jest moje zdanie. ale znajac zycie zaraz jakich extra super madafaka haker mi dowali ze nie, bo linuch to jest to i nic lepsiejszego nie ma :wink: ... owszem na serwer komercyjny - tak... ale do domciu jak najbardziej winzgroza "pasuje" tongue.gif 8)
siedemfps
Postanowilem ze nie bede robic w php dokopi nie bede mial swojego kompa... Do tego trza miec i czas i manuala i czas... I czas oczywiscie... Ja go za duzo nie mam sad.gif... Wiec poki co... tylko html... Chyba... Ze moj szwarga cos trafi... snitch.gif
itsme
Cytat
Postanowilem ze nie bede robic w php dokopi nie bede mial swojego kompa... Do tego trza miec i czas i manuala i czas... I czas oczywiscie... Ja go za duzo nie mam sad.gif... Wiec poki co... tylko html... Chyba... Ze moj szwarga cos trafi... snitch.gif

XHTML smile.gif
Szczav
Cytat
laugh.gif laugh.gif ciekawe jak sie robi php w windozie:P a tak serio to jedyne ograniczenie to to ze winszkapa sie zawiesza

Wiesz to malo powiedziane... 5-10 resetow na dzien(4-7 godzin). Zalamac sie idzie. Musze sobie ramu kupic, bo okazuje sie, ze 384 to za malo. :cry:
Odliczam dni do zakupu nowego dysku i instalki na nim linuxa. Chociaz pierwsze pare tygodni spedze pewnie na uczeniu sie komend :? bo na razie jestem w ty calkiem lewy.
Cytat
i niektore funkcje pod windoza nie dzialaja

Niektore? Akurat wszystkie, ktorych potrzebuje...
Na poczatek windoza wystarcza, ale po paru miechach robi sie strasznie uciazliwa i niefunkcjonalna.
scanner
5-10 restartow na dzien? Człowieku, sprawdz sobie sprzęt, a nie zwalaj wszystkiego na windowsa.
384 MB Ram? Czyli masz kilka kości. Sprawdź, czy się ze sobą nie gryzą.
Sprawdz stabilnosc napięć na zasilaczu.
Sprawdź ustawienia BIOSu.
Sprawdź temperatury.
Jeśli robiłes overclocking, wyzeruj wszystko, bo przesadziłeś
Zaktualizuj sterowniki.
Zainstaluj prawidłowo system.
Skonfiguruj go.

Moj sys po wymianie ramu (128+64+64 => 1x256) z uptime ok. 2 dni doszedl do 7 dni. Po tym, musiałem go wyłączyć, żeby kieszeń wyciagnąc.

Niestety.. Wczoraj coś się spaliło na płycie. Może też zwale to na windowsa? E.. Nie.. Wiem, że to sprzęt...
DeyV
Pracuję tylko o na widowsie. I czy tego się wsytdzę? Nie.
Miałem kontakt z linuksem, administruję miniserwerem stojącym na linuksie, znam jego zalety, ale mimo wszystko pracuje na Win Xp (od pół roku) i jestm z tego bardzo zadowolony. I chodzi mi on stabilnie na bardzo różnym sprzęcie. Na AMD 350 128 MB chodzi nieźle (nawet na 2,5 GB dysku - serio), na Athlonie 2,0 i 256 DDR śmiga jak burza.
Apache? Bez problemu, bardzo sabilny, a że może o kilka procent wolniejszy? No cóż - wybaczam mu to winksmiley.jpg
php? Naprawdę rzadko (siedzę w tym od 1,5 roku) spotykam sie z zapotrzebowaniem na wykorzystanie funkcji których nie można zaimplementować w Windowsie - co najwyżej mail, dla którego nie chce mi sie instalować klienta winksmiley.jpg
MySQL - zarówno wersja 3,23 jak i 4,0 bezbłędnie.
A wszystko to w komfortowych warunkach, z przyjamnym interfejsem i bezproblemową obsługą wszystkiego (niemal) sprzętu, jaką zapewnia tylko Windows, przynajmniej takiemu jak ja, lamerowatemu, użytkownikowi aaevil.gif
wassago
Cytat
... wszystko pracuje na Win Xp (od pół roku) i jestm z tego bardzo zadowolony. I chodzi mi on stabilnie na bardzo różnym sprzęcie. Na AMD 350 128 MB chodzi nieźle (nawet na 2,5 GB dysku - serio) ...

8O szok! stary ja windeXP probowalem pod AMD 500->550 + 128 RAM i nie moglem sie doczekac kiedy jakis okno sie pojawi :? ... masakra jest z XP... i dalej na 98 jade :wink:

a wracajac do tematu to powtazam ze sa alternatywy dla tych funkcji co pod win nie dzialaja...
dragossani
Ja na codzień też pracuję głównie na Windowsie. Przede wszystkim dlatego, że brakuje mi jeszcze niektórych programów pod Linuxem albo FreeBSD. Trzeba jednak zaznaczyć, że sytuacja szybko się poprawia. Pod linuxem Open Office spisuje się nieźle, Mozilla również, jest Gimp w zastępstwie Photoshopa, Vim do programowania, o takich atrakcjach jak Lyx (z TeX'em pod spodem) nie wspominając. Sądzę, że moja przesiadka całkowicie na Linuxa, przynajmniej na stacji roboczej w firmie, to kwestia czasu. Dodam, że niektóre serwery którymi się zajmuję (Mandrake, Red Hat, FreeBSD) potrafią mieć uptime na poziomie pół roku i więcej.
Niestety w domu nie widzę na razie miejsca dla Linuxa (chyba że osobna maszyna na domowy serwer :wink: ) - brakowało by mi przede wszystkim gier (system shock 2 rulez) i programów muzcznych. Nie wygląda, żeby Sonar albo Nuendo miały wyjść w wersjach pod Linuxa.
DeyV
Cytat
windeXP probowalem pod AMD 500->550 + 128 RAM i nie moglem sie doczekac kiedy jakis okno sie pojawi :?

Szkopuł tkwi w konfiguracji. Oczywiste jest, ze lepiej pracuje się na 2,0 ale przy wyłączonych zbędnych bajerach graficznych, poprawnnym ustawieniu plików wymiany itp. Windows XP Profesional chodzi o wiele lepiej, (zarówno szybciej - uruchamia, wyłącza, nawet lepiej chodzą programy graficzne, jak i stabilniej) niż win 98. Obok mnie stoi komputer o którym wspomniałem (K6-2 350; 128 MB; 2,5 GB; i 4MB ramu na grafice) i, choć nie mieszczą sie tam praktycznie żadne programy (poza Edit+ :wink: ) to pracuje bezbłędnie. Właściwie połowę czasu siedzę przy tym kompie, i ... nie narzekam.

Jedak to prawda, że koszty tego softu coraz częściej zmuszają do siegania po darmowe odpowiedniki, czego OpenOfice jest świetnym przykładem (na szczęście jest wersja dla Win smile.gif )
wassago
Cytat
...
Szkopuł tkwi w konfiguracji. Oczywiste jest, ze lepiej pracuje się na 2,0 ale przy wyłączonych zbędnych bajerach graficznych, poprawnnym ustawieniu plików wymiany itp. Windows XP Profesional chodzi o wiele lepiej, (zarówno szybciej - uruchamia, wyłącza, nawet lepiej chodzą programy graficzne, jak i stabilniej) niż win 98...

hmm... najgorsze jest to ze te "bajery" wylaczylem... tylko no byl win XP taki... veryBeta - dont ask form who:wink: ale jezeli mowisz ze lepiej chdza programy graficzne to zobaczymy... ale XP na moim dysku 4.2 to za duzo miejsca zabiera:(
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.