Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL] kopiowanie i wypełnianie tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-elmo-
Witam,

Mam prośbę o pomoc napisaniu skryptu (kwerendy do accessa). Nie musi to być w jednym poleceniu oczywiście.
Pokrótce przedstawię na czym polega problem:

Jak widać na załączonym obrazku mam dwie tabele OT_PTLZ_A (gdzie są informacje o tym jaki jest las) i OT_PTLZ_A_GD (gdzie na podstawie ID z pierwszej tabeli wypełniane są informacje o gatunku drzew).

Chciałbym po pierwsze skopiować ID z tabeli OT_PTLZ_A i wkleić do tabeli OT_PTLZ_A_GD tyle, że jeśli w pierwszej tabeli "KATEGORIA" jest I lub L to ID kopiujemy raz, jeśli M to dwa razy to samo ID.

Następnie wypełnić tabelę OT_PTLZ_A_GD danymi w następujący sposób:
-jeśli w tabeli OT_PTLZ_A "KATEGORIA" = I wtedy w tabeli OT_PTLZ_A_GD w polu dla danego ID gatunekDrzew = Ssn
-jeśli w tabeli OT_PTLZ_A "KATEGORIA" = L wtedy w tabeli OT_PTLZ_A_GD w polu dla danego ID gatunekDrzew = Brz
-jeśli w tabeli OT_PTLZ_A "KATEGORIA" = M wtedy w tabeli OT_PTLZ_A_GD w polu gatunekDrzew dla jednego ID wpisujemy Ssn, dla drugiego Brz
-wartości wypełniamy jeśli pole gatunekDrzew w tabeli OT_PTLZ_A_GD jest puste (może się zdarzyć, że będzie już uzupełnione)

Czy jest możliwość wykonania takiego zapytania?
Z góry dziękuję..
b4rt3kk
Musisz uzupełnić tabelę OT_PTLZ_A_GD o nową kolumnę np. id_las, gdyż klucz podstawowy (jakim jest id w tabeli OT_PTLZ_A_GD), nie może się powtarzać. Polecenie:

1. ALTER TABLE OT_PTLZ_A_GD ADD id_las INT

Co do reszty, zastosuj CASE.
-elmo-
Problem w tym, że nie mogę stworzyć nowej kolumny (takie wymagania projektu). To ID w tabeli OT_PTLZ_A_GD nie jest typowym ID tylko przepisane z tabeli OT_PTLZ_A.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.