Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Smarty, zagmatwanie szablonu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Przem4S
Witam, otóż znów mam problem ze smartym. Tym razem z MySQL, dołączyłem klasę obsługującą mysql i w szablonie próbuje załadować "podszablon" z mysql.
Nie jako ładuje się wszystko poprawnie lecz szablon ładowany z SQL trafia na początek strony czyli nie jest on zwracany, a od razu renderowany.
Wygląda to tak:
  1. $this->template->assign('boxcontent_display', $this->template->render('mysql:boxcontent.tpl')); // Do obecnego szablonu content.tpl ładuje boxcontent.tpl (content.tpl - plik, boxcontent.tpl - MySQL).

Zwraca mi coś takiego:
http://projects.legenza.pl/zs6zdrowie/
nospor
$this->template->render(...)
Sam go renderujesz, a potem się dziwisz, że się renderuje....

Zajrzyj do dokumentacji smartiego i doczytaj jak zwraca się wynik szablonu zamiast jego od razu wyświetlania.
To już kolejny temat, gdzie pytasz o prostą sprawę ze smartiego. SKoro z niego korzystasz to weź się w końcu zaprzyjaźnij z jego dokumentacją.

A już zupełnie inną kwestą jest to, że szablon w szablon wkłada się poprostu przy użyciu w szablonie INCLUDE
Przem4S
Hm, okej spokojniej. Nie wiem czy zajrzałeś do linku, sprawę ze smarty już rozwiązałem, zajmuje się czymś innym, ale ów dziękuję za wypowiedź.
Pozdrawiam.
nospor
Do linku zajrzałem, wywalał jakieś błędy
Nie wiem niby jakim cudem na podstawie tego miałem się domyślić, ze problem już rozwiązałeś tongue.gif
Na przyszłość, gdy problem sam rozwiązałeś, to poprostu o tym napisz na forum. Pamiętaj, że wróżek nie ma.

Cytat
spokojniej
W którym miejscu moja wypowiedź jest "niespokojna"? Bo chyba odesłanie Ciebie do manuala nie można nazwać bycia "niespokojnym"...
Przem4S
Hm, nie po prostu zacząłem od debuga smartiego, lecz niestety zwracał mi blank page, idąc po metodach doszedłem do błędu, którym był modyfikacja struktury smartiego.
I było także kilka innych błędów, teraz to postanowiłem poprawić (dlatego też wyświetlają się błędy). Nie potrzebnie od razu zmieniłem strukturę plików w smartym przez
co nawet debug mi nie działał, funkcja includę przerywała kompilację, więc dlatego napisałem na forum.

"To już kolejny temat, gdzie pytasz o prostą sprawę ze smartiego." - myślałem że od tego jest forum aby pytać. smile.gif
nospor
ps: tak już na marginesie: skąd ty wytrzasnąłeś tę metodę RENDER()? Bo nigdzie jej w smarty, a przynajmniej w dokumentacji nie ma. Do wyświetlania służy display(), do zwracania fetch() ale o render to nie słyszałem smile.gif

Cytat
"To już kolejny temat, gdzie pytasz o prostą sprawę ze smartiego." - myślałem że od tego jest forum aby pytać.
Tak, ale nie o tak oczywiste rzeczy, które bez problemu można znaleźć w manualu.... Kolejność jest banalnie prosta: manual, wyszukiwarka, dopiero lecieć na forum.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.