mam dylemat odnośnie strony wielojęzycznej - w tym kilka zagadniej natury technicznej i SEO. Doczytałem, że problem wielojęzyczności "najlepiej" rozwiązać dzięki tworzeniu subdomen:
mojadomena.com
de.mojadomena.com
en.mojadomena.com
fr.mojadomena.com
I tak dalej. Teraz dylematy techniczne:
1) Czy na każdej subdomenie stawiać stronę na kodzie oddzielnym? Czyli każda zmiana w kodzie na en. nie wpłynie na strony na innych subdomenach.
#wada - 5 różnych języków = 5 aktualizacji = więcej pracy
#zaleta - gdy klient wymaga konkretnych zmian na EN, a na reszcie nie - nie obciąży to dodatkowym kodem innych stron
Czy jest do dobre rozwiązanie?
2) Tłumaczenia:
Małe teksty statyczne - lepiej trzymać w bazie czy w pliku w tablicy?
#zaleta - nie obciąza bazy
#wady - ?
3) SEO - roboty
Na stronie zastosowałem rozwiązanie - plugin js do zmiany języków zwany polyglotLanguageSwitcher. Czy robot SEO będzie w stanie przeskoczyć z jednej wersji językowej na drugą?(zaindeksować wszystkie subdomeny nie tylko główną stronę)
Link do pluginu
<div id="polyglotLanguageSwitcher"> <form action="#"> <select id="polyglot-language-options"> <option id="en" value="en" selected>English</option> <option id="fr" value="fr">Français</option> <option id="de" value="de">Deutsch</option> <option id="it" value="it">Italiano</option> <option id="es" value="es">Espa?ol</option> </select> </form> </div>
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
Marek