Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zamiana wartości pola z zapamiętaniem pozycji focusa
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
poldo
Witam,

Mam pewien problem i nie bardzo wiem jak go "ugryźć", chciałbym w szybki sposób podczas wpisywania do pola wartości automatycznie usuwać spacje i zamieniać przecinek na kropkę, w tym celu stworzyłem coś takiego:

1. <input type="text" id="blabla" onkeyup="this.value = this.value.toString().replace(',', '.'); this.value = this.value.toString().replace(' ', '');" />

Wszystko byłoby pięknie gdyby nie jeden mankament - po każdorazowym wpisaniu jakiejś wartości zaznaczenie gotowości do pisania w danym inpucie przesuwa się na sam koniec. W przypadku gdy wpisujemy jakieś wartości i się nie pomylimy to nawet nie zauważamy tej ułomności, problem zaczyna się gdy np. chcemy wymedytować kilka znaków w środku wpisanego tekstu do inputa, wtedy za każdym razem gdy coś zmienimy, zaznaczanie ucieka na sam koniec inputa i edycja robi się bardzo ciężka. Jest jakaś możliwość zapamiętania położenia focusa, by za każdym razem nie przenosił na koniec linijki?
Pawel_W
google nie boli smile.gif

http://stackoverflow.com/questions/512528/...in-html-textbox
poldo
Szukałem, szukałem kolego... ale pod złymi hasłami ;-)
Link pomógł - dziękuje...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.