Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pobieranie wartości inputów i obliczenia daty, potrzebna pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Mayka
Kolejny problem z serii głupich.. Ale do rzeczy, mamy 4 pola input (text), w 3 mam miejsca na wpisanie odpowiednio godzin,dni,miesięcy, a ostatnie ma date wpisywaną przez UI jQuery (datepicker) i teraz potrzebuje taki myk żeby po wpisaniu tej daty i któregokolwiek pola z czasem policzyło jaka to bedzie data,
powiedzmy wciskamy z UI 01.01.2012 10:22:22 i w pole dni wpisujemy 30, i chciałbym teraz żeby pokazało sie w czymkolwiek (i tak to bedzie div) że to bedzie 31.01.2012 10:22:22..

Czy ktoś próbował coś takiego skonstruować ? Bo nie bardzo mam pomysł jak sie zabrać za cos takiego..
wszerad
new Date(rok,miesiac,dzien+ilos_dni,godzina,minuta,sekunda) i masz obiekt daty, a co z nim dalej zrobic? link
Mayka
A jak sprawdzać czy któreś pole zostało wypełnione ?

Bo kombinuje tak:
  1. $(document).ready(function(){
  2. godzina_jest = '';
  3. $("#godziny").change(function(){
  4. var godzina_jest = $('#godziny').val();
  5. });
  6.  
  7. if($(godzina_jest).length > 0)
  8. {
  9. alert(godzina_jest);
  10. }
  11. });

<input type="text" class="pole_tekstowe_edycja" name="status_zailegodzin" id="godziny" />

Ale jakoś nie bardzo chce to działać...
wszerad
[quote name='Mayka' date='27.11.2012, 15:47:33 ' post='1008788']
A jak sprawdzać czy któreś pole zostało wypełnione ?

Bo kombinuje tak:

1. $(document).ready(function(){
  2. document.getElementById('godzina').onchange = function(){
  3. if(this.value.lenght)
  4. alert(this.value);
  5. }

Co do twojego przykładu, zdefiniowałeś zmienną o tej samej nazwie wewnątrz funkcji prze co przysłoniłeś tą globalną, dlatego też posiada on wartość jedynie wewnątrz klamer.
Po drugie dałeś warunek poza funkcją change, przez co ten warunek wykonywany był jedynie raz, zaraz po wczytaniu się skryptu(a wtedy jego gługość to 0), zresztą nie wiem czy takie kwiatki działają "$(godzina_jest).length".
jQuery robi z ludzi inwalidów, pewne rzeczy można upraszczać ale, żeby tworzyć osobny język?
Mayka
Haha no ja jestem zdolny tongue.gif

No dobra ale teraz sprawdzam jeden warunek dla jednego pola a ten if chciałem sprawdzić wszystkie 3 pola..
Pozatym to chyba oczywiste że jeśli pole się zmieni to jego długość bedzie wieksza od 0..

I co nikt nie pomoże ?
krowal
Polecam skorzystanie z tego: http://phpjs.org/functions/strtotime/ działa tak samo jak strtotime() znane z PHP.
Mayka
No to rozwiązuje większą część moich problemów, dzieki wink.gif

edit:
znalazłem bibloteke moment.JS , http://jsfiddle.net/YcAZs/4/ już jest wszystko fajnie (liczy), jak by tylko ktoś zerknął na ile to jest dobrze wink.gif ?

Dlaczego taki zapis jest nie poprawny ?

1. document.getElementsByName('status_zailegodzin')[0].keyup(function(){
  2. godziny = this.value;
  3. makeChanges();
  4. });
  5.  
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.