Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt eksportujący dane z txt do arkusza kalk.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
maccam
Witam, jestem tu nowy oraz całkowicie zielony, jeśli chodzi o skrypty, z góry przepraszam więc, jeśli zadaję głupie pytania bądź piszę nie w tym miejscu, gdzie trzeba.

Chodzi mi o skrypt, który z plików .txt "wydłubie" interesujące mnie dane i wklei je do arkusza. Plik jest plikiem z rozszerzeniem .log i jest logiem pracy amatorskiego programu do wykrywania meteorów. Długość tego pliku jest zmienna a treść napisana jest "ludzkim językiem" (po angielsku), jednakże każdy kończy się podsumowaniem, o które mi idzie. Podsumowanie także jest zmienne, ale zawiera stałe elementy, zaczyna się od linii observing statistics jak niżej:

Observing Statistics
====================
start of observation : 2012/09/21 17:16:00
end of observation : 2012/09/22 03:26:00
effective observing time : 10 h 3 m 8 s
effective collection area: 5554.7 km^2 * hour @ 6.5 mag

# active meteor showers : 2
# observed meteor showers: 1
# observed meteors : 19

Sporadics (SPO) : #=17 b=-1.5 mag ECA=1464.1 km^2*h FLX=11.6 /(10^3*km^2*h)
Antihelion (ANT) : #=2 b=-0.8 mag ECA=1441.9 km^2*h FLX=1.4 /(10^3*km^2*h)
delta-Aurigids (DAU) : #=0 b=--- mag ECA=1626.9 km^2*h FLX=0.0 /(10^3*km^2*h)

Z takiej statystyki w danym momencie chciałbym pobierać wartości takie jak:

- effective observing time (ale do arkusza musi chyba trafić w formacie hh:mm:dd)
- observed meteors

- oraz zliczenia poszczególnych rojów (trzyliterowe skróty SPO, ANT, DAU itd. - lista aktywnych rojów zmienia się zależnie od daty) - tylko liczba zjawisk (pierwsza liczba po pierwszym znaku równości w linii.

Czy to jest bardzo skomplikowane, czy do ogarnięcia?

--
pzdr, mac
Pawel_W
wystarczą proste wyrażenia regularne smile.gif polecam http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Podstawy_...%84_regularnych
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.