Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Typ pola dla kwoty pieniędzy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Michael2318
Jaki typ pola w bazie wybrać dla kwoty pieniędzy? Użytkownik ma swój wirtualny portfel i tam sobie pieniądze trzyma. To będzie DECIMAL? Bo jak czytam w necie to można zrobić np. coś takiego: "DECIMAL(15,4) - 11 cyfr całości i 4 po przecinku, razem 15 cyfr." - tylko skąd ja mam wiedzieć czy user będzie miał 12,22zł (2 cyfry całości i 2 cyfry po przecinku) czy 1223,42zł (4 cyfry całości i 2 po przecinku) ? :/ Nie chce tego robić po debilnemu, pakując to w varchar czy inne tego typu pola. Mógłbym też teoretycznie wywalać przecinek przed wysłaniem wartości do bazy, a przy wyświetlaniu go dodać przed dwoma ostatnimi cyframi, ale to też mało praktyczne, zwłaszcza przy obliczeniach matematycznych.
mmmmmmm
Tylko MONEY ew. NUMERIC.
//edit widze, że durny MySQL nie ma MONEY, więc pozostaje NUMERIC
d3ut3r
Decimal jest najodpowiedniejszym typem do przechowywania wszelkich cen. Ja osobiście zazwyczaj korzystam z DECIMAL (10,2).
piDrone
Cytat(Michael2318 @ 9.12.2012, 10:31:11 ) *
Jaki typ pola w bazie wybrać dla kwoty pieniędzy? Użytkownik ma swój wirtualny portfel i tam sobie pieniądze trzyma. To będzie DECIMAL? Bo jak czytam w necie to można zrobić np. coś takiego: "DECIMAL(15,4) - 11 cyfr całości i 4 po przecinku, razem 15 cyfr." - tylko skąd ja mam wiedzieć czy user będzie miał 12,22zł (2 cyfry całości i 2 cyfry po przecinku) czy 1223,42zł (4 cyfry całości i 2 po przecinku) ? :/ Nie chce tego robić po debilnemu, pakując to w varchar czy inne tego typu pola. Mógłbym też teoretycznie wywalać przecinek przed wysłaniem wartości do bazy, a przy wyświetlaniu go dodać przed dwoma ostatnimi cyframi, ale to też mało praktyczne, zwłaszcza przy obliczeniach matematycznych.

mam pytanie odnośnie tego zdania "Użytkownik ma swój wirtualny portfel i tam sobie pieniądze trzyma." gdzie ten portfel ma ? sam pisałeś taki portfel czy wykorzystujesz czyjąś usługę jak tak to czyją? i jak ją podpinasz pod swoją stronę ? byłbym wdzięczny za podpowiedź bo zablokowałem się na tym etapie a potrzebuję aby użytkownicy mojej strony posiadali takie portfele wirtualne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.