Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wyszukiwarka + funkcja koszyka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szklo
Witam, buduje stronę internetową, chciałbym dodać do niej funkcję koszyka ( zakupów internetowych) oraz wyszukiwarkę na stronę, czego muszę się nauczyć ?
Co muszę przeczytać ? co przestudiować ? Dokładnie co ?
Szukałem choć małych wskazówek i nic nie znalazłem, liczę na Waszą pomoc, proszę o odpowiedź tu lub na mail : szymonjagiello@o2.pl
Pozdrawiam, S.Jagiełło
l3hash
PHP ( OOP, MVC) + silnik bazodanowy, uwzględniając, że chcesz napisać aplikację w PHP. Poleciłbym raczej jakiegoś frameworka.
szko
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź wink.gif
tab
Kolega to tak mądrze napisał więc może nieco uproszcze dodając cos od siebie wink.gif A wiec znajomosc OOP wcale tu nie jest potrzebna. Bardzo lubie programowanie obiektowe ale zanim jeszcze sie go nauczyłem pisałem wieksze strony niz twoja - proceduralnie. Jak się odpowiednio porządkuje pliki i umiejętnie je includuje to można pisać prawie tak czytelny kod jak w OOP. A co do wzorców projektowych to pamietaj ze zaden wzorzec nie zastąpi indywidualnego podejscia do problemu i przenalizowania go. Niektorzy własnie za bardzo uzywaja wzorcow, wpychając je gdzie sie da nawet jesli nie są tam potrzebne. Silnik bazodanowy (ach jak to mądrze brzmi smile.gif ) to oczywista oczywistość. Tylko jezeli to bedzie aplikacja komerycyjna to polecałbym PostgreSQL (MySQL ma cos z licencja ze nie mozna na darmowej wersji pisac aplikacji na ktorych sie zarabia, czy jakos tak ale to już doczytaj bo możliwe ze głupoty mówie). Poza tym bardzo wazne jest zebys sobie uporzadkował kod i strukturę plików, zebys sie nie pogubił i zebys ogarniał swój kod bo to jest najważniejsze, poza tym rób komentarze i wcięcia. A co do Frameworka to faktycznie byłby przydatny jednak pamiętaj ze nauka takiego zajmuje trochę czasu. Ale warto, ja sobie nie wyobrażam pisania teraz żadnej większej apki w czytym pehapie
szklo
Również dziękuje za podpowiedź wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.