Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ZF 1.12 MVC
Forum PHP.pl > Forum > PHP
trylas
Cześć. Mam pytanie czysto teoretyczne. Szukałem po sieci ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Manual ZF mówi, że "Model - this is the part of your application that defines its basic functionality behind a set of abstractions. Data access routines and some business logic can be defined in the model." OK. Część logiki biznesowej moge umieścić w Modelu... część co oznacza część? Jaka jest właściwa praktyka zgodnie ze wzorcem. Czy w modelu można umieszczać swoje klasy które operuja na danych (baza,plik) -> tworza obiekty potem je mielą, przetwarzają, łączą i dają obrobione do kontrolera ? Czy to powinno się dziać w klasach w własnej bibliotece obok ZF. Mówię tu o ZF 1.12. Pytanie podstawowe ale chciałbym wiedzieć jak to sie dzieje w praktyce?
morthan
Moja praktyka jest taka, że w kontrolerze wywołuję model który zwraca mi tablicę z danymi lub FALSE. Te dalej są obrabiane w kontrolerze lub przekazywane do widoku. Równocześnie staram się nie kożystać np. z:
  1. $db = Zend_Db_Table::getDefaultAdapter();

Robi to straszny bałagan w kodzie, ale nie wywołuje kolejnego obiektu. Postąpisz jak uznasz.
trylas
No właśnie jakos nie chce mi sie wierzyć że w kontrolerze ma byc np 1000 lini kodu. I mam wrażeniem, że podstawa siły MVC jest wymienność modelu a nie kontrolera -> czyli kontroler powininen ograniczac sie do sterowania i przekazywania do widoku? no i pytanie teraz czy logika biznesowa jest w modelu(główna logika całe "mięcho") czy w bibliotece...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.