Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dyskusja na temat XHTML
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
itsme
no cóż .... jestem strasznie do tyłu gdyż z XHTML nie korzystałem. Skoro technika idzie do przodu ja też będę musiał.

Bardzo dużo różnic i wiele zmian będzie trzeba wprowadzić do bieżących projektów.

Kto z Was działa już w XHTML i jak Wam się pracuje?
kossa
ja na temat XMLa przeczytalem ksiazke juz jakis czas temu, jednak pochlonelo mnie php, jednak teraz zamiast laczyc php z htmlem bede musial zaczac laczyc php z xhtmlem - zycie wymaga od informatyka (programisty) ciaglego rozwijania sie, bo nie mozna stac w miejscu.

Jednak wydaje mi sie ze czysty html byl prostszy....

ale wszystko trzeba przetrawic!

pozdrawiam
Kossa
mleczasz
He ja ju z XHTMLem pracowalem, jak jeszcze bylo to pierwsza wersja...
Tzn od poczatku... I idzie wypas winksmiley.jpg
Jabol
A nawet na tym forum (PHP_BB, czy jakoś tak) są błędy wkodzie. Na walidatorze w3 znalazło 27 (!!!) błędów!!! A tak ogólnie to XHTML jest super, bo html, był zbyt "swawolny", co owocowało wieloma "nieoficjalnymi" znacznikami i atrybutami tylko do np MSIE
dragossani
Tak dla jasności (dla tych, dla których XHTML to tylko nazwa):

[krótko]
XHTML to nie to samo co XML.
XHTML to nie to samo co HTML
XHTML to XML i HTML zarazem, a to oznacza nową jakość.

[dokładniej]
XHTML to próba poprawienia składni HTML tak, aby dokument napisany w HTML był równocześnie poprawnym dokumentem XML. Oznacza to precyzyjne dbanie o podział między HTML a stylami (znikają niektóre znaczniki HTML na rzecz używania w tym miejscu styli), domykanie każdego otwartego znacznika, prawidłowe używanie parametrów w znacznikach, itd. Tak poprawiony HTML to właśnie XHTML. Funkcja jaką pełni XHTML jest ta sama co HTML. Jakość kodu jest jednak nieporównywalna.

Jeśli ktoś wątpi w przydatność takiego standardu, to niech przypomni sobie, jak próbował pobrać z poziomu sktyptu php zawartość jakiejś strony HTML. Chcemy pobrać 3 akapit. W HTML nikt nam nie zagwarantował, że będzie to tekst pomiędzy trzecimi z kolei znacznikami <p> i </p>. Jeśli strona była pisana zgodnie z XHTML - możemy być tego pewni.
woocash
Czy wy kiedykolwiek widzieliście specyfikacje XHTML'a?questionmark.gif
Przeciez jedyne co sie zmienia to to ze malymi literami musi byc pisany, wszystkie atrybuty w cudzysłowy zamiast & ma być kszaczek; itd. itp
KaMeLeOn
Cytat
Czy wy kiedykolwiek widzieliście specyfikacje XHTML'a?questionmark.gif
Przeciez jedyne co sie zmienia to to ze malymi literami musi byc pisany, wszystkie atrybuty w cudzysłowy zamiast & ma być kszaczek; itd. itp

Sam nie wiesz co piszesz... Co to za bzdury...
Przeczytałeś chyba 3 zdania tej specyfikacji...

Autor: zmieniłem, żeby pasowało do dyskusji...
dragossani
Temat został rozcięty, a wątek przeniesiony do Hydepark'u.
mazy
:arrow: xhtml przez wielu jest uznawane za html 5.0 biggrin.gif i chyba jest w tym sporo prawdy!
wassago
Cytat
:arrow: xhtml przez wielu jest uznawane za html 5.0 biggrin.gif i chyba jest w tym sporo prawdy!

tylko umowne biggrin.gif ale cos w tym jest :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.