Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomoc z bazą mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mras2303
Witam. Mam pytanie. Posiadam bazę w mysql i mam w tabeli 5 kolumn

kolumna1 kolumna2 kolumna3 kolumna4 kolumna5
1 2 3 4 5

Chciałbym dodać nową kolumnę w której ma się znajdować suma rekordów z kolumn od 1 do 5, czyli w tym wypadku wynik wynosiłby 1+2+3+4+5=15
Chciałbym również, aby po zmianie wartości w kolumnie1 automatycznie aktualizował się rekord w kolumnie suma.

Jest jakaś funkcja w MYSQL, żeby coś takiego wykonać?

Prosiłbym o szybką odpowiedź.

Kontakt:
GG 9994807
email marek.kowalonek@gmail.com
mmmmmmm
A po co ci kolumna? Do tego celu wystarczy VIEW
mras2303
nie do końca rozumiem o co chodzi z tymi triggerami, a co do view to coś czytałem, że jest dobre do stałych wartości a moje są zmienne

Funkcja SUM sumuje wartości wierszy a nie kolumn, jeśli się mylę to mnie poprawcie.
rossecki
Nie chciałbym żeby to zostało odebrane za spam ale od tego jest chyba "Przedszkole" snitch.gif?

zależy do czego chcesz używać tego.. Jeżeli będzie parę razy użyte to jak kolega zaznaczył opcja view.
Jeżeli dużo razy jakiś serwis.. to wtedy trzeba wykorzystać funkcję sumowania która połączy nam dane kolumny.. a jak chcesz dla wszystkiego to pętelka przez wszystkie wiersze tego sumowania smile.gif
mras2303
jak połączyć wiersze wiem, a jak kolumny ?
mmmmmmm
CREATE VIEW v_view AS SELECT *, (kol1+kol2+kol3+...) As Suma_kolumn FROM tabela;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.