Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomiar czasu zapytań
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
giera
witam.
mam za zadanie precyzyjnie zmierzyć ile czasu potrzebuje moje zapytanie żeby sie wykonało np. SELECT FROM itd. domyślam sie że gdzieś to jest przechowywane w mysql ale nie wiem gdzie.
Może istnieje jakieś zapytanie w mysql albo php które by mi generowało ten czas?
Może istnieje bardziej elastyczne rozwiązanie które w przyszłości mógł bym użyć do innych baz? (myślę tu pod kontem PDO)
Wykombinowałem żeby pobierało czas przed zapytanie i po, różnic i mam czas ale jest problem taki że wynikać będzie lekkie zakłamanie (przynajmniej tak mi sie wydaje).
Ma ktoś jakieś pomysły albo robił kiedyś coś podobnego? Bym był bardzo wdzięczny za podpowiedz czego użyć żeby podejść do tematu.
daniel1302
Ja zawsze używam takiego sposobu jak ty, np PDO można rozbudować i żeby za każdym razem nie pisać czegoś podobnego to zrobić inną funkcję która wykona zapytanie zapisując przy tym czas(w tablicy) albo doda do czasu ktory juz jest. Pomoze ci funkcja microtime

Zobacz jak to się dzieje np w AdoDB
sazian
po polskiemu http://blog.ksiazek.info/2012/09/01/analiz...osci-zapytania/ smile.gif
giera
dzieki za odpowiedzi juz sie zapoznaje z lekturką smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.