Mam pewien problem potrzebuję wyświetlić 100 kwadracików (10 x 10) i do tego parę obiektów które będzie trzeba przeciągać a one będą zajmować kwadraciki. Jeden obiekt może zajmować kilka kwadracików. Próbowałem to zrobić za pomocą Jquery ale obiekt o wymiarach 2 kwadratów zaznacza tylko 1 kwadrat. I aby po przeciągnięciu obiektu na kwadraciki, obiekt się wyśrodkowywał w nich. Na końcu potrzebuję zwrócić jakie kwadraciki zajął dany obiekt.
Szukałem w manualu pomocy i znalazłem "greedy: true" ale zaznacza on kilka kwadracików jak są one w postaci:
a ja mam div-y obok siebie.
Wygląda to tak: Link
Kod:
<script> $(function(){ $( ".pole_2x1" ).draggable({ revert: "invalid" }); $( ".pole_3x1" ).draggable({ revert: "invalid" }); $( "#k1, #k2, #k3, #k4, #k5, #k6" ).droppable({ activeClass: "ui-state-hover", hoverClass: "ui-state-active", drop: function( event, ui ) { $( this ) .addClass( "ui-state-highlight" ) return false; } }); }); </script> <body> <div id="glowny_kontener"> <div class="kwadraty"> </div> <div class="pola"> </div> <div class="pola"> </div> </div>