Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pole z pozycja
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jarmiar
mam w swoim skrypcie tabele ze zdjeciami wraz z polem, które informuje o pozycji danego zdjecia

czy w mysqlu istnieje mechanizm pozwalający na automatyczną aktualizację tego pola po usunięciu pewnego rekordu

przykład: mam taki porządek:

src | pos
a.jpg 1
2.jpg 2
3.jpg 3
4.jpg 4

usuwam 3.jpg i pola tabela przybiera postac:

a.jpg -> 1
2.jpg -> 2
4.jpg -> 3

triggery mnie nie interesują bo skrypt będzie odpalany na serwerach współdzielonych, gdzie są zablokowane

Sephirus
  1.  
  2. mysql_query("DELETE FROM zdjecia WHERE pozycja = {$pozycja}");
  3. mysql_query("UPDATE zdjecia SET pozycja = pozycja - 1 WHERE pozycja > {$pozycja}");
  4.  

? smile.gif
jarmiar
tak wiem, mi chodzi o to czy istnieje taki gotowy mechanizm do składowania tego typu danych

btw Twoje rozwiązanie jest niewystarczające, bo jest kilka przypadków smile.gif
nospor
Cytat
tak wiem, mi chodzi o to czy istnieje taki gotowy mechanizm do składowania tego typu danych

Nie ma.

ps: a co ci przeszkadza że pozycja nie będzie pokolei?
Sephirus
Cytat(jarmiar @ 8.01.2013, 12:01:49 ) *

btw Twoje rozwiązanie jest niewystarczające, bo jest kilka przypadków smile.gif

Jakich przypadków? ja jedynie podsuwam pomysł smile.gif
jarmiar
To, że skrypt jsowy zczytuje pozycję elemendu dom i ajaxem wysyłam aby pobrać zdjęcie smile.gif

Ok dzięki za info.
Sephirus
Aby pobrać zdjęcie n-te wystarczy dać dla "LIMIT n,1" albo kombinować w ten sposób smile.gif choć to mało wydajne

EDIT: tak w ogóle to jakiś anty-wzorzec jak dla mnie... brać pod uwagę kolejność... element DOM w którym masz to coś, może miec jakiś atrybut itp mówiący które to zdjęcie i wystarczy wysłać to AJAXem... - IMO
nospor
Cytat
To, że skrypt jsowy zczytuje pozycję elemendu dom i ajaxem wysyłam aby pobrać zdjęcie
wystarczy użyć LIMIT w mysql by pobrać interesujące cię zdjęcie n-te z kolei smile.gif
jarmiar
No fakt, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.