Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]require_once
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
scratch
Dobry wieczór,

próbowałem przerobić ten tutorial http://www.youtube.com/watch?v=P99Af853FVw i niestety zaciąłem się przy funkcji required_once, której użycie powoduje następujący błąd:

"Warning: require_once(C:\xampp\htdocs\oop): failed to open stream: Permission denied in C:\xampp\htdocs\oop\index.php on line 5

Fatal error: require_once(): Failed opening required '' (include_path='.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\oop\index.php on line 5"

Oto mój fragment kodu:
  1. <?php
  2.  
  3. require_once 'classes/baza.php';
  4. $db = new Baza ('localhost', 'root', '', 'hotel');
  5. ?>

Od wczoraj próbuję znaleźć informacje na ten temat w sieci, jednak bez skutku. W większości przypadków użytkownicy mają po prostu niepoprawną ścieżkę.
Oto fragment z mojego php.ini
"include_path = ".;C:\xampp\php\PEAR\"

Bardzo proszę o pomoc, gdyż spędza mi to sen z powiek.
scratch
Niestety to nie działa. W pliku mam z nawiasami, tylko przy przepisywaniu zapomniałem.
nospor
Cytat
"Warning: require_once(C:\xampp\htdocs\oop): failed to open stream: Permission denied in C:\xampp\htdocs\oop\index.php on line 5

To jest chyba klucz do zagadki... nadaj właściwe prawa do odczytu
scratch
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
A mógłbym prosić o jakąś małą wskazówkę? Mam to zrobić w pliku php.ini?
nospor
Cytat
Mam to zrobić w pliku php.ini?

Nie, prawa na pliki/katalogi nadaje się na dysku smile.gif
scratch
Zmieniłem.

Teraz mam:

Warning: require_once(classes/baza.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\oop\index.php on line 4

Fatal error: require_once(): Failed opening required 'classes/baza.php' (include_path='.;C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\oop\index.php on line 4

Plik oczywiście znajduje się w tej lokalizacji
nospor
Katalog classes z plikiem baza.php ma się znajdować w katalogu oop.
Czy na pewno tak masz?
scratch
Shame on me...

Bardzo, bardzo Ci dziękuję. Nie wiem jak mogłem to przeoczyć.

Wiem, że to może nie pytanie na ten temat, ale nie wiedzieć czemu mysql przez xamppa przestał mi dziś działać.
Pokazuje zablokowany port. Nie instalowałem żadnych aplikacji, które mogłyby go zablokować. Jak mogę sprawdzić
co jest powodem, lub ewentualnie zmienić docelowy port mysql z 3066 na inny?
Dodam tylko że Wamp działa bez zarzutu, ale to pewnie dlatego że wykorzystuje 80 port.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.