Szanowne Kolezanki i Koledzy,
zajmuje się budowa serwisow internetowych od paru lat jako zajecie dodatkowe, tak tez prosze traktowac to ogloszenie. Nadchodzacy projekt to dosc ambitny serwis streamingowy, polegal bedzie na komunikacji przez uzytkownikow za pomoca kamerek i mikrofonow (wiecej na priva). Niestety jest za duzo, abym mogl robic go sam.
Moze opowiem troche o metodach wytwarzania, ktore stosuje:
- posiadam wieloletnie doswiadczenie w branzy, wspolpracuje tylko z konkretnymi osobami jesli chodzi o umiejetnosci (administracja zajmuje sie admin, szablonami htmlowiec, flashem flashowiec itd... nie ma ludzi od wszystkiego)
- wiekszosc projektow buduje w Zend Framework 1.X i Doctrine2, ten planuje zbudowac na Symfony2 i Doctrine2
- projekty posiadaja dosc rozbudowane pakiety testowe (PHPUnit) dzieki czemu ilosc bugow doprowadzona jest do minimum (przyjemnie sie to utrzymuje, jako, ze od razu wiemy ze cos popsulismy)
- projekty bodowane sa za pomoca Jenkinsa, nastepne rowniez Jenkins je deployuje
- spora czesc projektu bedzie silnik streamingowy w JavaEE oraz client flasha, Java zajme sie ja, a flashem dedykowana osoba.
- nie ma zadnego chaosu wysylaniem 1000 maili odnosnie zadan, wszystko zarzadzane jest za pomoca Redmine (przydzielana zadania, ustalany stan zadan itd) proste i intuicyjne
- w tym projekcie html i grafika bedzie dostarczony
- NAJWAZNIEJSZE: makieta i dokumentacja, tworzone przez zawodowego projektanta. Projekt posiada klikalna makiete calosci oraz dokumentacje do czesci, ktore nie wynikaja z makiety - to naprawde ulatwia prace.
Czego wymagam?
Zaangazowania! Rozumiem ze to jest praca dodatkowa, jak i dla mnie, wiec nie bede wisial nad Toba, do tego jest Redmine, abys wiedzial co masz robic:) Jednakze jesli zadeklarujesz sie, ze cos zrobisz, a potem zaczyna sie unikanie, wtedy sie gniewamy. Forma rozliczenia do ustalenia, jesli znajdzie sie ktos odpowiedni wzialbym pod uwage ciasniejsza wspolprace na podstawie partnerskiej (mam kilka serwisow na utrzymaniu + kilka tworze).
Na poczatek bedziesz musial zapoznac sie z projektem, nastepnie do poszczegolnych czesci wykonywali bedziemy estymaty, nastepnie umawiali sie na czas wykonania i tworzyli szkielet rozwiazania (czyli projektowali, to krok, ktorego czesto i gesto brakuje;) ).
Jakie umiejetnosci warto by miec?
- PHP, bez znajomosci PHP to w zasadzie nie oferta dla ciebie, jak dopiero raczkujesz niestety nie moge zainwestowac tak duzo czasu, wolalbym jednak kogos, kto pracuje juz gdzies i szuka wyzwan.
- PHPUnit - jak juz kiedys liznales, jest spoko, jesli nie, nauczysz sie
- Symfony2 - sam sie ucze, ale jest duzo dokumentacji i nie wydaje sie zbyt trudny, moze troche automagiczny, jesli nie znasz, a pracowales z jakimkolwiek innym MVC... dasz rade
- Doctrine2 - nie ciezko sie nauczyc, ale trzeba znac podstawy
- SVN/GIT w tym projekcie postanowilem uzywac GITa bo wczesniej nei uzywalem, ale jak znasz svn to dzieki narzedziom wizualnym nie powinienes miec problemu
- Redis, poprzez biblioteke wiec w sumie nie bedzie problemu
- Javascript, ja uzyam jQuery, ale tez sporo natywnych elementow, warto wiedziec co to domkniecie i znac Module Pattern.
To w zasadzie wszystko, nie bede pisal o wzorcach projektowych, zasadach SOLID, DRY czy KISS bo jestem pewny ze je juz wszystkie masz w malym paluszku:) A jesli nie, istnieje cos takiego jak code review, ktore na poczatku bede przeprowadzal w celu zapewnienia jakosci.
Czego sie mozesz nauczyc?
Budowy wiekszych systemow, ktore maja wyzsze niz agencyjne stronki zapewnienie jakosci wykonania. Oprocz code review bede polecal ksiazki lub ich konkretne czesci wiec mozesz podniesc swoja wiedze znaczaco lub ja ugruntowac.
W razie co prosze o info na priv, potem mozemy przejsc na czata/maila,
Pozdrawiam,
Piotr