Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Skrypt informujący dawców
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kordyn
Witam serdecznie.
Prosiłbym Szanownych Użytkowników o nakierowanie mnie przy tworzeniu skryptu.
Otóż robię skrypt dawców i biorców krwi służących w służbach mundurowych.
Formularz dodawania do bazy udało się stworzyć.
Teraz chcę stworzyć skrypt dla biorców. Pobiera on z formularza dawcy takie rzeczy jak imię i nazwisko dla kogo ma być krew, grupa krwi, województwo, szpital w jakim osoba przebywa i kontakt.
Przechodząc do sedna problemu.
Czy prawidłowo rozumuję i przeszukanie bazy danych powinno wyglądać w ten sposób:
$take= @mysql_query("SELECT $imie, $email, $grupa, $wojewodztwo FROM nazwatabeli WHERE '$grupa', '$wojewodztwo' LIKE '$grupakrwi', '$wojewodztwobiorcy' ")
i stworzyć funkcje mail
i zrobić if $take mail?
CuteOne
  1. SELECT `imie`, `grupa`, `wojewodztwo` FROM tabela WHERE `grupa` = '$grupa' AND `wojewodztwo` = '$wojewodztwo' AND `grupa` LIKE '%$grupa%'

Takie pytanie... po co zaczynasz coś robić bez zaznajomienia się chociażby z podstawami? :/
Kordyn
By przez praktykę sprawdzić co i jak dlaczego działa bądź nie działa.
CuteOne
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Pytam dlaczego zaczynasz pisać coś o czym nie masz pojęcia, zamiast najpierw nabyć teorię a dopiero potem wprowadzać ją w życie poprzez praktykę
Kordyn
Dlatego, że zawsze tak robię, dzięki czemu szybciej się uczę.
Nie wiem jak w tym momencie do tego podejść dlatego proszę o pomoc by mnie ktoś nakierował bym wiedział w jakim kierunku mam szukać wiedzy.
Nie oczekuję, że ktoś zrobi to za mnie, tylko chodzi o podpowiedź. No ale cóż, widać, że i tak chyba za dużo oczekuję..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.