Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: INSERT into nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
shizo
plik add.php
  1. <?
  2. $sql = mysql_connect ("localhost", "shizo");
  3. mysql_select_db("baza_ogloszen");
  4. $query = "INSERT INTO glowna (id, imie_nazwisko, data_czas, ogloszenie, kontakt, kategoria) VALUES ('$_POST[id]', '$_POST[imie_nazwisko]', '$_POST[data_czas]', '$_POST[ogloszenie]', '$_POST[kontakt]', '$_POST[kategoria]')";
  5. $result = mysql_query($query);
  6. echo("Dodano ogłoszenie");
  7. ?>

Niestety, ale tak skonstruowane zapytanie nie działa. Wiem, że zamiast echo("...");
Mógłbym dać If... else... ale tak próbowałem (dla testów) i cały czas nie dodaje rekordów....
toszcze
Tradycyjnie proponuje uzyc funkcji mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - efekt jej dzialania moze wiele wyjasnic...
yavaho
Jezeli jedna z tych zmiennych jest jako primery key (mi sie wydaje ze to "id") to nie powinienes jej podawac w zapytaniu do bazy.
I czy aby wszystkie te zmienne to sa typu strinng? Bo tak masz sformuowane zapytanie. Jezeli ktoras z nich jest zmienna liczbowa to nie moze byc zamknieta apostrofem i mie moze byc pusta.
Leezard
ID jest pewnie primary key i mozliwe ze autoincremetn takze zamiast tej wartosci daj NULL, moze zadziala;)
shizo
Cytat(Leezard @ 2004-09-19 21:44:02)
ID jest pewnie primary key i mozliwe ze autoincremetn takze zamiast tej wartosci daj NULL, moze zadziala;)

Strzał w 10! Dzięki!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.