<head> <script type="text/javascript"> function checkform(){ var from = document.getElementById('from').value; var to = document.getElementById('to').value; var rows = document.getElementById('rows').value; if(from == 1){ document.getElementById('submit').style.display = 'none'; document.getElementById('message').style.display = 'block'; } else{ if(from>=to){ document.getElementById('submit').style.display = 'none'; document.getElementById('message').style.display = 'block'; } else{ if(((to - from) % rows) != 0){ document.getElementById('submit').style.display = 'none'; document.getElementById('message').style.display = 'block'; } else{ document.getElementById('submit').style.display = 'block'; document.getElementById('check').style.display = 'none'; document.getElementById('message').style.display = 'none'; } } } } </script> </head> <body> <form action="generator.php" method="post" id="my_form"> <input name="from" type="text" placeholder="wartość początkowa" maxlength="3" id="from" /> <input name="to" type="text" placeholder="wartość końcowa" maxlength="3" id="to" /> <input name="rows" type="text" placeholder="wartość" maxlength="3" id="rows" /> <input type="submit" id="submit" value="GENERUJ"/> <input type="button" id="check" value="SPRAWDŹ" onClick="checkform()" /> </form> </body>
ok teraz opis jak to działa te trzy pola obsługują liczby, zakres od to liczba początkowa od której generator zacznie zakres do to liczba końcowa z liczba wierszy to inaczej liczba pól. Aby miało to sens musi być spełniony warunek (zakres do - zakres od)/liczba wierszy musi być liczbą dodatnią całkowitą. Wszystko działa ale gdy jako zakres od przyjmiemy 50 a jako zakres do 350 natomiast liczbe wierszy damy 60 to już jest zonk i w tym momencie nie wiem dlaczego jak by nie był0 (350-50)/60=5
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć o co chodzi? Drugą sprawą jest to że chciałem to zrobić całe te sprawdzanie na zasadzie wpisywania wartości do pól a funkcja AJAX by sprawdzała ten warunek lecz nie wiedziałem jak zrobić by po wpisaniu w ostatni input sprawdziła czy wszystko gra bo myślałem o wykorzystaniu zdarzenia onchange ale to chyba nie jest dobry pomysł.