No tak, patrzyłem na ten przykład z dokumentacji, ale problem jest inny, bo to co podałeś usb, to z góry jest narzucony formularz, który jak mi się wydaje jest wysyłany do twig i tam mogę go sobie ustawić.
Mi chodzi o rozwiązanie bardziej automatyczne.
Może napiszę jakbym chciał żeby to wyglądało:
Mam kontroler, który nie będzie miał z tym nic wspólnego, on tylko mi ładuje plik np.
kontakt_pl.html.twig, w którym chciałbym mieć np.
Kod
tutaj gdzieś chciałbym mieć php, który odbierze mi te dane po odświeżeniu (tzn po kliknięciu w przycisk WYŚLIJ).
<?php
$email = $_POST['email'];
$subject = $_POST['subject'];
$message = $_POST['message'];
//jeśli się zgadza wszystko to wyślij.
?>
{% extends ('::base.html.twig') %}
{% block body %}
###
<form action="" method="post">
Adres e-mail<input type="text" name="email" /><br />
Temat<input type="text" name="subject" /><br />
Wiadomość<textarea...></textarea>
</form>
###
{% endblock %}
Chciałbym mieć to tak rozwiązane, ponieważ widoków z formularzem może być więcej.
W kontrolerze mam jedną metodę, która w zależności od języka strony i od slug ładuje mi konkretną podstronę i konkretny plik json, który trzyma potrzebne do wyświetlenia dane (edytowalny z poziomu administratora).
//EDIT
W sumie teraz po rozmowie ze znajomym jest tak, że mają być tylko i wyłącznie 2 formularze bez możliwości dodania kolejnych, kolejne mogę dodać tylko ja. Więc myślę, że kontroler będzie dobrym miejscem na przetrzymanie informacji o tym.
//EDIT2
Jeszcze jest sprawa języka.
Formularze na tą chwilę będą 2, dla pl i en i owszem mogę stworzyć jest na sztywno i wybierać w zależności od języka strony, ale co, gdy będzie ktoś sobie chciał dodać język DE, tutaj znowu ja bym musiał dodawać taki form w kontrolerze... co nie wchodzi w grę za bardzo, bo ma wszystko być niezależne ode mnie.