Mam problemik z malutkim skryptem i liczę na pomoc osób doświadczonych w php,
otóż moim celem jest możliwość zablokowania wykonania skryptu gdy zostanie on wywołany z domeny która nie ma takiego pozwolenia od autora.
Próbowałem zrobić to sposobem gdzieś znalezionym w internecie:
<?php $licencjadla = \"jakasdomena.com\"; if ($licencjadla!=$_SERVER['HTTP_HOST']) { // skryp wyświetla info, że jest używany nielegalnie } else { // skrypt jest wykonywany } ?>
Niestety ten kod nie rozwiązuje problemu... Gdy na stronę która posiada licencję na skrypt użytkownik wejdzie używając adresu z przedrostkiem WWW skrypt uzna to za brak licencji...
Oczywiście posiadam już licencję na "ZEND'a" więc skrypt będzie zakodowany a co za tym idzie można w nim podawać dane dot. np. domeny na którą jest licencja itp. gdyż klient nie będzie miał możliwości zmiany tej części kodu...
Znacie jakieś inne sposoby ?
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno a żaden guru php nie wyśmieje mnie tylko pomoże... Z góry ogromne dzięki

UPDATE: udało mi się odnaleźć coś takiego i działa więc podaję a może komuś też się przyda:
<? $_error_message = 'UWAGA! Nastapila nieautoryzowana proba korzystania ze skryptu!'; $_ip = $_SERVER['HTTP_HOST']; $_allowed = false; foreach($_allow_ip as $_a_ip){ } $_allowed = true; foreach($_deny_ip as $_d_ip){ } ?>