Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL a MariaDB
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Aran
Witam, ponieważ niema działu dla MariiDB piszę tutaj i prosiłbym nie usuwać posta. Programowanie traktuję hobbistycznie i co nieco wiem, ale uważam się za początkującego dlatego proszę o pomoc. Pomagam koledze napisać stronę od podstaw w oparciu o własnego CMS-a. Strona jest już gotowa z wykorzystaniem PHP, bazy danych MySQL oraz drobnym wsparciem JavaScript. Problem polega na tym, że okazało się, że strona ma być odpalana stacjonarnie na maszynie z wykorzystaniem tylko i wyłącznie bazy danych MariaDB. Zainstalowałem serwer Apache ( XAMP ) oraz baze danych MariaDB. Tabele zaimportowałem z MySQL, nie było problemów. Stronę uruchamiam normalnie jednak coś się sypie i niechce połączyć mnie z bazą danych, nie wiem czemu. Na necie jest niewiele informacji w tym temacie a to co znalazłem to komendy PHP do połączeń z MariaDB powinny działać bezproblemowo, gdzieś robię jednak błąd

1. <?
  2. $dbhost = 'localhost';
  3. $dbuser = 'login';
  4. $dbpass = 'haslo';
  5. $dbname = 'nazwa bazy';
  6.  
  7. $dbc = @mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass);
  8. if (!$dbc) {
  9. $_SESSION['error'] .= '<div>Nie można połączyć z bazą danych.</div>';
  10. }
  11. mysql_select_db ($dbname) or die ('Nie można wybrać bazy danych.');
  12. ?>

powyżej kod z pliku config.php.

Można by prosić o jakąkolwiek pomoc w tym temacie ? Jak połączyć się z taką bazą, ewentualnie jak ją poprawnie skonfigurować. Dziękuję z góry.
!*!
Wywal @ z kodu, przejdź na PDO ewentualnie pokaż co zwraca mysql_error
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.