Witam, ponieważ niema działu dla MariiDB piszę tutaj i prosiłbym nie usuwać posta. Programowanie traktuję hobbistycznie i co nieco wiem, ale uważam się za początkującego dlatego proszę o pomoc. Pomagam koledze napisać stronę od podstaw w oparciu o własnego CMS-a. Strona jest już gotowa z wykorzystaniem PHP, bazy danych MySQL oraz drobnym wsparciem JavaScript. Problem polega na tym, że okazało się, że strona ma być odpalana stacjonarnie na maszynie z wykorzystaniem tylko i wyłącznie bazy danych MariaDB. Zainstalowałem serwer Apache ( XAMP ) oraz baze danych MariaDB. Tabele zaimportowałem z MySQL, nie było problemów. Stronę uruchamiam normalnie jednak coś się sypie i niechce połączyć mnie z bazą danych, nie wiem czemu. Na necie jest niewiele informacji w tym temacie a to co znalazłem to komendy PHP do połączeń z MariaDB powinny działać bezproblemowo, gdzieś robię jednak błąd
<?
$dbhost = 'localhost';
$dbuser = 'login';
$dbpass = 'haslo';
$dbname = 'nazwa bazy';
if (!$dbc) {
$_SESSION['error'] .= '<div>Nie można połączyć z bazą danych.</div>';
}
?>
powyżej kod z pliku config.php.
Można by prosić o jakąkolwiek pomoc w tym temacie ? Jak połączyć się z taką bazą, ewentualnie jak ją poprawnie skonfigurować. Dziękuję z góry.