Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Płacić grubą kasę za skrypt czy zrobić go samemu?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
pavaka
Witam, jestem nowy.
Moje doświadczenie w html/css i php jest znikome i jedynie ogranicza się do bardzo łatwych edycji gotowych skryptów.
Od kilku miesięcy planuje stworzyć własny portal społecznościowy, nie interesują mnie gotowe szablony, które można kupić za kilkadziesiąt(lub -set) $ tylko własny dedykowany portal.
Koszt takiego portalu gdybym chciał komuś zlecić wyniósłby około 7 tys. - 15 tys. (wersja surowa z podstawowymi funkcjami, bez bajerów, które dokładałbym z czasem)

I teraz jest pytanie czy zainwestować swoje oszczędności w takie przedsięwzięcie czy może lepiej samemu nauczyć się xhtml, css, php, mysql i Bóg wie czego jeszcze i zrobić taki skrypt samemu?
Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki?

Wiem, że na pytanie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, albo chętnie posłucham Waszych opinii. smile.gif

Pozdrawiam,
Pavaka

!*!
Masz pieniądze i dobry biznes plan to inwestuj. Po to ktoś poświęcił np. 10 lat na PHP, abyś mógł jego wiedzę wykorzystać biggrin.gif Nawet jeśli będziesz się uczył i napiszesz coś samemu, to biorąc pod uwagę że jakimś cudem ten serwis wypali to:

- przy dużym zainteresowaniu wyłoży się całkowicie
- zmiana czegokolwiek spowoduje zawalenie całości
- brak zabezpieczeń spowoduje wyciek danych i pozwy sądowe

Reasumując, skoro się na tym nie znasz, to nie widzę sensu abyś się za to brał. Tym bardziej że koszty późniejszego rozwoju mogą być większe niż koszt całej produkcji u firmy X.

Edycja: a swoją drogą 7-15k zł to i tak dość zaniżona cena.
Damonsson
Jak będziesz miał silną wolę, to przez rok, może sam napiszesz coś przypominające portal społecznościowy. Zleć to ludziom, którzy robią takie portale codziennie, będziesz miał pewność, że dostaniesz to czego oczekujesz. Samemu więcej nerwów tylko stracisz i wydasz na antydepresanty. Zresztą sam wszystkiego nie zrobisz, a dobry grafik też się ceni. A tak masz zapewnione kompleksowe wdrożenie od A do Z.

15tys, za podstawową wersję to nie jest, aż tak mało, rozsądna cena IMHO.
CuteOne
7-15 tys??

Powiedzmy, że portal do poprawnego działania potrzebuje około 10 modułów (autoryzacja, poczta, posty czy komentarze). Do tego min. 3 wersje szablonów - logowanie/rejestracja, strona główna i podstrony oraz panel użytkownika. Minimalny czas na wykonanie w pełni działającego i co ważniejsze przetestowanego portalu to minimum 3 miesiące.

Podliczając:
- programiści (dwóch, zarabiają 3k miesięcznie): 18k
- grafik (jeden, zarabia 4k miesięcznie): 12k

Nie liczę wypłat szefa, Pani Basi czy kosztów prowadzenia firmy wychodzi min. 30k-40k.. Jeżeli jakaś "firma" zrobi to taniej to wiedz, że coś jest z nią nie tak i pewnie skończysz jak większość - z niedopracowanym produktem nie wartym poddarcia czterech liter
Damonsson
3 miesiące robienia grafiki na portal społecznościowy, chyba zacznę się uczyć Painta wink.gif
Bateria
Moim skromnym zdaniem, ładna strona internetowa != cała obładowana w grafice. Nie oszukujmy się, ale w samym CSS3 też da się zrobić bardzo ciekawy szablon.
Wyjątek to logo.
CuteOne
@Damonsson
Pierwszy miesiąc ustalanie jak ma wyglądać portal = wstępne projekty
Drugi miesiąc to właściwe tworzenie grafiki + poprawki (klient jak baba, dzisiaj tak jutro inaczej)
Trzeci miesiąc wgranie grafiki do aplikacji i kolejne poprawki

@Bateria jasne, że tak ale nie odejdziesz od tworzenia grafiki - chociażby wstępnego layoutu w PSD aby pokazać klientowi jak to będzie wyglądać. I nawet jeżeli zastąpimy grafikę css'em to wyjdzie hmm najwyżej 2-3k taniej
pyro
Cytat(pavaka @ 19.02.2013, 18:34:11 ) *
Ile mniej więcej czasu zajęłoby mi opanowanie tych języków programowania na takim poziomie by stworzyć dynamiczny portal społecznościowy? To miesiące czy raczej lata intensywnej nauki?

Lata. Minimum lata. Mówię o kodzie, który jest coś wart.

Co do reszty - chyba trochę przesadzacie z tą ceną. Zakładając, że autor wie co to znaczy "podstawowe funkcjonalności" - ktoś tu wspomniał o 40 tysiącach. Jak ja bym usłyszał od kogoś taką cenę za opisaną rzecz, to pewnie od razu bym zrezygnował. Za 15 tys. sam mógłbym stworzyć taki portal (w pełni przetestowany i zoptymalizowany) w 3 miesiące jako pojedynczy programista (w sensie sam), znajdując jeszcze do tego grafika we własnym zakresie. I wiem co mówię, bo współpracowałem już przy nie jednym portalu społecznościowym.
CuteOne
@up bez urazy dla Twoich umiejętności i wiedzy (w końcu nie wiem co potrafisz) ale napisanie portalu w PHP + struktura bazy + cięcie szablonu + js + przetestowanie i analiza w pojedynkę w 3 miechy? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć smile.gif

edit: zapomniał bym o jeszcze jednym czasochłonnym procesie - pisanie dokumentacji użytkowej i technicznej
pavaka
Dzięki za odpowiedzi. Wszystkie doceniam.
Wynika z nich jasno, że lepiej jednak zapłacić profesjonaliście za to smile.gif No chyba, że sami na tym zarabiacie i dlatego mi tak radzicie wink.gif hehe

Trochę mnie to dobiło, bo większość z Was wycenia taki projekt na 14 tys. w wzwyż sad.gif
Nie myślałem, ze takie rzeczy są aż tak drogie.
(interesuje mnie portal znacznie uboższy niż fotka.pl czy facebook.com, aczkolwiek z zachowanymi kilkoma kluczowymi elementami i rozbudowana stroną główną)

PS. Co do kosztów grafiki, że to koszt około 12k.
Tyle za grafikę na pewno bym nie dał, bo byłaby ona ograniczona do minimum. Logo i wstępne projekty szablonu zrobiłbym sam, bo na tym akurat się trochę znam. Osobiście uważam, że około 1000zł wystarczyłoby grafikowi za zrobienie pozostałych części szablonu, których nie byłoby wiele(głownie ikonki, ramki, itp)

Spawnm
Z ciekawości, czy po za pomysłem istnieje biznesplan? Czy masz 100% pewność że inwestycja się zwróci?
Jeśli nie, to lepiej postaw coś taniego albo sam napisz. Bo osób takich jak ty są setki, a serwisów społecznościowych które mają szansę zaistnieć raczej nie widać.
pyro
Cytat(CuteOne @ 19.02.2013, 21:20:10 ) *
@up bez urazy dla Twoich umiejętności i wiedzy (w końcu nie wiem co potrafisz) ale napisanie portalu w PHP + struktura bazy + cięcie szablonu + js + przetestowanie i analiza w pojedynkę w 3 miechy? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć smile.gif

To ja równie dobrze mógłbym powiedzieć bez urazy dla Twoich umiejętności, ale ile mógłbyś się z tym opierdzielać tongue.gif ? Chociaż przyznaję, że opis "o prostej funkcjonalności" niewiele mówi i możemy to inaczej rozumieć, ale jak już wspomniałem pracowałem już przy portalach społecznościowych, więc wiem co to znaczy "podstawowa funkcjonalność", która umożliwia nazwanie takiego portalu portalem społecznościowym, a co dalszą rozbudową.

Cytat(pavaka @ 19.02.2013, 21:32:14 ) *
Trochę mnie to dobiło, bo większość z Was wycenia taki projekt na 14 tys. w wzwyż sad.gif
Nie myślałem, ze takie rzeczy są aż tak drogie.
(interesuje mnie portal znacznie uboższy niż fotka.pl czy facebook.com, aczkolwiek z zachowanymi kilkoma kluczowymi elementami i rozbudowana stroną główną)

No wiesz... za facebooka jakby ktoś mi zaproponował nawet 10x tyle, to bym go solidnie wyśmiał. Rzecz w tym, że bez dokładnego opisu nie otrzymasz jakiejś nawet przybliżonej wartości / wyceny.
!*!
Cena jest zależna od tego komu to zlecisz. Inna będzie w wypadku firmy zatrudniającej pracowników, a inna będzie w przypadku jednoosobowej działalności która wynajmuje ludzi, pomimo że jakość kodu/wykonania może być na takim samym poziomie.
pyro
Cytat(pavaka @ 19.02.2013, 21:32:14 ) *
PS. Co do kosztów grafiki, że to koszt około 12k.
Tyle za grafikę na pewno bym nie dał, bo byłaby ona ograniczona do minimum. Logo i wstępne projekty szablonu zrobiłbym sam, bo na tym akurat się trochę znam. Osobiście uważam, że około 1000zł wystarczyłoby grafikowi za zrobienie pozostałych części szablonu, których nie byłoby wiele(głownie ikonki, ramki, itp)

Też bym nigdy nie dał 12k za grafikę. @CuteOne nie podał ceny grafiki, tylko miesięcznej pensji grafika. O co mu chodzi tongue.gif ?
CuteOne
Przy rozliczeniach na fakturze nie napiszesz:
- 4k dla Kowalskiego (grafika)
- 3k dla Nowaka (programisty)

Tylko podasz cenę za projekt. Jeżeli firma jest mała (taka jak opisałem powyżej) to łatwo wyliczyć, że 1 projekt na jednego gostka = 3 miesiące roboty tylko nad tym projektem = 4k*3 wink.gif

Mam nadzieję, że jasno to opisałem cool.gif
toffiak
Cytat(CuteOne @ 19.02.2013, 20:13:59 ) *
7-15 tys??

Powiedzmy, że portal do poprawnego działania potrzebuje około 10 modułów (autoryzacja, poczta, posty czy komentarze). Do tego min. 3 wersje szablonów - logowanie/rejestracja, strona główna i podstrony oraz panel użytkownika. Minimalny czas na wykonanie w pełni działającego i co ważniejsze przetestowanego portalu to minimum 3 miesiące.

Podliczając:

Nie liczę wypłat szefa, Pani Basi czy kosztów prowadzenia firmy wychodzi min. 30k-40k.. Jeżeli jakaś "firma" zrobi to taniej to wiedz, że coś jest z nią nie tak i pewnie skończysz jak większość - z niedopracowanym produktem nie wartym poddarcia czterech liter

Większość z tych modułów oferowana jako wbudowana/dostępna część dowolnego frameworka, więc liczymy jedynie czas ich wdrażania, portale społecznościowe w większości są takie same pod względem podstawowej funkcjonalności więc większość pracy powtarza się. Freelancer mały portal społecznościowy potrafi zrobić mieszcząc się w podanych "widełkach" i w rozsądnym czasie.

Chyba że portal nie jest mały lub zatrudniona zostanie firma, im większa tym droższa, wtedy rzeczywiście oprócz osób które zajmują się budową serwisu opłacani są także osoby które nie mają z tym nic wspólnego ( np: pani Basia od kawy ).

Jakość projektu i w konsekwencji jego dalszy rozwój nie mają nic wspólnego z tym czy zatrudniony zostanie freelancer czy firma.
cepa
Cytat(CuteOne @ 19.02.2013, 20:13:59 ) *
Podliczając:

Jezeli zatrudniasz programistow za 3k (!?) to wspolczuje poziomu projektow, zespolu i klientom. Panie 3k budzetu na pracownika to wychodzi jakies 1800 netto na lape, ciezko nawet studenta znalesc ktory w zespole bedzie pracowal przez dluzszy czas przy takiej kasie, czyli masz rotacje, niski poziom projektow i taki kod jest do wymiany jak bedzie wiekszy ruch w serwisie bo doswiadczenie i wiedza przychodzi z czasem, a za to sie placi.

Projekt 3 miesiace w normalnej firmie, przykladowo: ?
- 3 programistow, budzet 7...10k na pracownika: 63..90k
- grafik, budzet: 5...10k
- PM, 8...10k
- male biuro, media, sprzet, obsluga, itp: 10...20k

na moje oko koszt od jakis 95k do 130k, nie wliczajac wynagrodzenia dla wlasciciela, sprzedawcy, marketingowca, architekta, admina, ksiegowej, kochanki, itp itd

Cytat(toffiak @ 20.02.2013, 07:25:17 ) *
Jakość projektu i w konsekwencji jego dalszy rozwój nie mają nic wspólnego z tym czy zatrudniony zostanie freelancer czy firma.

Mają i to wiele wspolnego, nie bardzo widze jakbys chcial podpisac SLA z freelancerem ktory jest jeden, a wiec nie jest redundantny i do tego najczesciej odpowiada majatkiem. Firma, spolka prawa handlowego, zatrudnia najczesciej kilka osob, wiec jak jedna pojdzie na wakacje czy zwyczajnie bedzie miala lenia to projekt mozna ciagnanc dalej, jest jeszcze kwestia przekazywania wiedzy w zespole. Jak sam jestes zespolem to kto bedzie utrzymywal projekt dla klienta jak tobie nie bedzie sie chcialo czy nie bedziesz mogl?
ano
Cytat(toffiak @ 20.02.2013, 07:25:17 ) *

Przy inwestycji >15k zatrudnianie do tego freelancera byłoby mało rozsądne ;]
Nawet jeżeli miałby dobre referencje.

Pamiętaj, że samo "kodzenie" to mała część problemu. Najpierw trzeba Twój pomysł przetworzyć do czegoś strawnego. Analiza wymagań, propozycje funkcjonalności o których Ty nawet nie myślałeś (a mogą byc niezbędne). Architektura serwisu (w zależności na jaki ruch się nastawiasz), z właściwym uwzględnieniem możliwości skalowania takiego portalu (Twój biznes może się skalowac, miec coraz więcej klientów ale co z tego jak sama aplikacja nie bedzie mogla ich przyjąć?)
Nie wiem czy jest dużo freelancerów, którzy mieliby na tyle kompleksową wiedzę, żeby Ci to wszystko zapewnić. Poza tym taki projekt potrzebuje później wsparcia - jaką masz gwarancję, że jak coś się wywali to freelancer nie będzie akurat na 3-miesiecznych wczasach?

Z freelancerem jest o wieeeeele większe ryzyko (gwarancje, zaufanie, kompleksowość wykonania, zarządzanie projektem).
toffiak
Czyli freelancer z udokumentowanymi projektami jest mniej wart od firmy ?, przecież większość dobrych freelancerów także ma założoną działalność gospodarczą, czyli też są firmą tylko że najczęściej jednoosobową.

Im większy projekt tym "kodzenie" stanowi coraz mniejszy procent czasu projektu ale analizą projektu zajmują się wciąż ludzie, zgadzam się że przy większym projekcie jedna osoba nie jest w stanie wszystkiego rozplanować ( w rozsądnym czasie ) ale autor posta takiego nie oczekuje i w tym przypadku czy będzie to firma programistyczna czy freelancer będą w stanie wykonać ten projekt. Freelancer prawdopodobnie taniej, czy lepiej czy gorzej to zależy. Dlatego należy najpierw sprawdzić czym dana firma/freelancer może się pochwalić zanim zdecyduje się na wybranie wykonawcy.
!*!
Czemu mam dziwne wrażenie że nie widzicie różnicy między firmą a działalnością gospodarczą?
Późniejsze wsparcie techniczne to dodatkowy koszt, a nie usługa wliczona w cenę jego powstania.

A freelancer != ktoś anonimowy, który znika po otrzymaniu kasy, są też solidni których zwyczajnie się "zatrudnia".
memory
Ja bym się bał nawet freelancerowi wizytówki dać do zrobienia smile.gif. Kolega !*! dobrze prawi, dostanie kasę i tyle go widzieli.

Moja ulubiona historia. Pewna firma z Warszawy pyta się dlaczego strona "nie działa". Wydali 10 tyś, a gosciu z psd zrobił jpg i osadził w img.
Spawnm
Memory, gdzie ty widzisz aby !*! tak pisał o freelancerach?
Daiquiri
Cytat(memory @ 20.02.2013, 18:58:17 ) *
Ja bym się bał nawet freelancerowi wizytówki dać do zrobienia smile.gif. Kolega !*! dobrze prawi, dostanie kasę i tyle go widzieli.

Moja ulubiona historia. Pewna firma z Warszawy pyta się dlaczego strona "nie działa". Wydali 10 tyś, a gosciu z psd zrobił jpg i osadził w img.
Wybacz, ale brzmi to co najmniej nieprawdopodobnie - przynajmniej w kontekście freelancerów.

Pavaka, jesteś na takim etapie realizacji, że musisz określić czy wolisz być programistą czy przejąć zadania biznesowe/marketingowe. Odpowiedz sobie na pytanie: nie masz bladego pojęcia o obróbce drewna, a marzy Ci się dębowy mebel. Decydujesz się na zakup narzędzi i materiałów, tracisz mnóstwo czasu (i dwa palce!) na nabycie stosownych umiejętności i konstruujesz (prawdopodobnie wątpliwej jakości) mebel, czy zajmujesz się tym, na czym znasz się najlepiej i pozwalasz działać specjaliście, by bo niedługim czasie cieszyć się gotowym wyrobem?

Innymi słowy, jeżeli nie masz ochoty zostać programistą, moim zdaniem lepiej jest pracę zlecić. Róbmy to, na czym znamy się najlepiej i co nas satysfakcjonuje.
Damonsson
Od 7tys do 120tys. Dlatego na forum nie robi się wycen tongue.gif

Firma to firma, działająca od 10 lat, utrzymująca mnóstwo swoich stron itd, rozpoznawalna - nie ryzykujesz mocno, że za rok spakują się i wyjadą pracować do Szwajcarii.
memory
Cytat(Spawnm @ 20.02.2013, 19:04:39 ) *
Memory, gdzie ty widzisz aby !*! tak pisał o freelancerach?

A freelancer != ktoś anonimowy, który znika po otrzymaniu kasy ...

Chodzi mi o ten wpis.

Cytat
Wybacz, ale brzmi to co najmniej nieprawdopodobnie - przynajmniej w kontekście freelancerów.

Pewnie, że tak brzmi smile.gif.

Osobiście polecam ci w miarę dużą firmę, ponieważ miałem podobny problem .

karakara
Za tą kasę nie dostaniesz nic porządnego.

skoro nie zacząłeś się uczyć PHP a ta kasa jest dość marna
to spójrz na Django i Pinax

Pinax is an open-source platform built on the Django Web Framework. By integrating numerous reusable Django apps and providing starter projects and infrastructure tools, Pinax takes care of the things that many sites have in common so you can focus on what makes your site different.
Pinax has been used for everything from social networks to conference websites, and from intranets to online games.

Z tego ładnie można coś poskładać, i przy okazji może być to "indywidualne" a nie w pełni gotowe rozwiązanie
Spawnm
Cytat(memory @ 20.02.2013, 20:22:08 ) *
A freelancer != ktoś anonimowy, który znika po otrzymaniu kasy ...

Chodzi mi o ten wpis.

Wiesz co oznacza '!=' w php?!
Daiquiri
Cytat(memory @ 20.02.2013, 20:22:08 ) *
Pewnie, że tak brzmi smile.gif.

Po prostu to co piszesz, w moim mniemaniu, jest pozbawione logiki. Firma zleciła wykonanie "strony" za 10.000pln i nie dostała tego, za co zapłaciła. Jaki to ma związek z większą firmą/freelancerem? Myślisz, że większa firma nigdy nie oddaje fuszerki i nie przeciąga terminów?

Freelancer to niekoniecznie student, który kombinuje jak zarobić na piwo i chipsy bo juwenalia blisko, a jak tylko zobaczy trochę gotówki to zwinie swoje programistyczne podwoje. Freelancerzy to też ludzie etatu "dorabiający" po godzinach czy całkiem rozgarnięci i odpowiedzialni studenci znający się na rzeczy. Jasne, jest mniejsza szansa, że firma po prostu zniknie, ale to wcale nie sprawia, że ryzyko znika. Sama miałam wątpliwą przyjemność "poprawiania" pracy po średniego kalibru firmie. Zatrudniła ona "studenta ostatnich lat", który projekt "olał" bo miał ciężką sesję. Nienormowany czas pracy i trochę "bajerowania" sprawił, iż firma nie miała szans dotrzymać terminu, a i samo dzieło było w połowicznym rozkładzie. Nie świadczy to jednak, że nie należy zatrudniać studentów, a każda firma nie pilnuje pracowników.

Jeżeli autor tematu zdecyduje się na zewnętrznych programistów w jakiejkolwiek postaci, musi nauczyć się dobierania współpracowników i rozsądnej kontroli postępu prac.
memory
Cytat

Nie wiem co w tym zdaniu jest nie logiczne.

Cytat
Myślisz, że większa firma nigdy nie oddaje fuszerki i nie przeciąga terminów?

Freelancer to niekoniecznie student, który kombinuje jak zarobić na piwo i chipsy bo juwenalia blisko, a jak tylko zobaczy trochę gotówki to zwinie swoje programistyczne podwoje. Freelancerzy to też ludzie etatu "dorabiający" po godzinach czy całkiem rozgarnięci i odpowiedzialni studenci znający się na rzeczy. Jasne, jest mniejsza szansa, że firma po prostu zniknie, ale to wcale nie sprawia, że ryzyko znika. Sama miałam wątpliwą przyjemność "poprawiania" pracy po średniego kalibru firmie. Zatrudniła ona "studenta ostatnich lat", który projekt "olał" bo miał ciężką sesję. Nienormowany czas pracy i trochę "bajerowania" sprawił, iż firma nie miała szans dotrzymać terminu, a i samo dzieło było w połowicznym rozkładzie. Nie świadczy to jednak, że nie należy zatrudniać studentów, a każda firma nie pilnuje pracowników.

Jeżeli autor tematu zdecyduje się na zewnętrznych programistów w jakiejkolwiek postaci, musi nauczyć się dobierania współpracowników i rozsądnej kontroli postępu prac.

Owszem 100% racji.

Sam wdrażałem parę aplikacji dla firmy i wiem jak to wygląda po "drugiej stronie". Najwięcej było problemów z freelancerami. Oczywiście jest to moje zdanie, lepiej wydać trochę więcej kasy i wybrać dobrą firmę.

Autor tematu zrobi jak uważa. Powtarzam jest to tylko moje zdanie.

Cytat
Wiesz co oznacza '!=' w php?!

Mój błąd smile.gif
pavaka
Cześć smile.gif)
Jestem miło zaskoczony Waszymi konkretnymi odpowiedziami. Widać, że nie ma tu dzieci neo tylko osoby, które znają się na rzeczy smile.gif
Każdy post dokładnie czytam, niektóre są mniej lub bardziej na temat, ale całość daje mi pełen obraz jak to wygląda, za co wielkie dzięki!

Wynika z tego, że nauka php od początku raczej odpada i lepiej powierzyć stworzenie takiego portalu profesjonalistom (czy freelancerowi czy firmie to wciąż jest zagadka, ale na pewno nie komuś kto potraktuje moje zlecenie na "odwal się" dlatego będę starał się wcześniej zdobyć opinie i portfolio danej firmy/osoby). A ja zajmę się marketingiem i zarządzaniem portalu, co jest bliższe mojemu wykształceniu niż programowanie smile.gif

Osobiście też ciągle zanurzam się coraz głębiej w temacie i wiem, że jest kilka platform społecznościowych, a najbardziej znane z nich to SocialEngine i phpFox (sprawdze też Pinax, o którym ktoś wspomniał).
Użycie ich jako fundamentu portalu drastycznie zmniejszyło by koszt jego realizacji, jednak niesie to ze sobą wiele ograniczeń w modyfikacjach, dlatego jeszcze nie wiem czy się skuszę na użycie któregoś z tych "silników" bo chciałbym zachować unikatowość mojego portalu.

Pracuje też nad wizualnymi projektami mojego portalu wraz z opisami funkcjonalności, które roześle po firmach/freelancerach by poznać ewentualną cenę. To pewnie potrwa jeszcze kilkanaście dni, ale dam znać o rezultatach smile.gif.

A tymczasem zachęcam do dalszej dyskusji biggrin.gif
Pzdr z Krk,
Pavaka
pyro
Cytat(memory @ 20.02.2013, 22:36:13 ) *
Oczywiście jest to moje zdanie, lepiej wydać trochę więcej kasy i wybrać dobrą firmę.

A według mnie lepiej wybrać dobrego freelancera, który zrobi taniej i lepiej, niż taką firmę, która zrobi drożej i gorzej.

Dlatego, że Ty nie umiałeś sobie dobrać współpracowników, to nie twórz stereotypów, że z freelancerami jest gorzej niż z firmami.

Ja akurat mam często problemy z dużymi firmami, np. przy meblach parę lat temu. Zamówiłem meble na cały pokój. Robili problemy z płatnościami, potem jeszcze z dostawą, a po jakimś czasie do tego się okazało, że się rozpadają. Firma do dziś znana na cały kraj i prosperuje. A to tylko pojedynczy przykład z co najmniej kilku.

Zasada jest więc prosta:

Są kiepscy freelancerzy i dobrzy freelancerzy.
Są kiepskie firmy i solidne firmy.

Rzecz polega na tym, żeby dowiadywać się o ich backgroundzie i umieć je odróżniać.

Tyle w temacie.
CuteOne
Czyli tak jak myślałem
Cytat
wersja surowa z podstawowymi funkcjami

Cytat
zachować unikatowość mojego portalu

Bez określenia co według Ciebie to podstawowe funkcje, możemy gdybać, że koszt wyniesie od 10 do 150k smile.gif Bo widzisz, większość firm ma już gotowe podstawki pod strony i jeżeli klient żąda jakiś udziwnień to naprawdę, może znacząco podnieść cenę
pavaka
Re: CuteOne

Za podstawowe funkcje miałem na myśli te, które są na każdym portalu społecznościowym czyli: system wymiany wiadomości, profile z galeriami zdjęć, wyszukiwarka, możliwość dodania znajomych i panel administracyjny do podstawowego zarządzania profilami, treścią i zdjęciami. Z dodatkowych byłaby to geolokalizacja zintegrowana z wyszukiwarką(co do tego całkowicie nie jestem pewny jaki to stopień trudności w stworzeniu) i rodzaj "wall'u" jak na facebooku(znacznie uboższa wersja - sam tekst).

Rozszerzonej i dokładnej specyfikacji nie będę rozpisywał, ale nie oczekuje też konkretnej kwoty tylko właśnie Wasze opinie więc to, że koszt jest od 5k do 150k też jest cenną informacją smile.gif

Unikatowość rozumiem, nie poprzez extra moduły i dziesiątki możliwości portalu społecznościowego, bo nikt tego nie potrzebuje z resztą Facebook pod tym względem ma już monopol. Stawiam na prostotę zarówno korzystania z portalu (łatwe i intyicyjne) jak i przejrzysty i nowoczesny wygląd z kilkoma extra wizualnymi cechami.
Pilsener
Jakieś tam ASO bierze za godzinę pracy mechanika 180 smile.gif Bo w tym jest wynagrodzenie, koszt stanowiska, amortyzacja maszyn, biura, papierologia, obsługa klienta, haracz dla marki i jeszcze coś trzeba zarobić dla siebie.

Ale da się zrobić w godzinę? Da, rejestrujesz się, zakładasz stronę, wpisujesz "to jest moja strona" i masz smile.gif

Załóżmy, że znajdzie się ktoś, kto za "grubą" kasę machnie portalik, powiedzmy peronik bis.
Załóżmy, że włoży w to 40 pełnych godzin, całą tygodniówkę trudu i znoju, uczciwie i z zapałem.

Pytanie 1 - co to będzie? Co można zmajstrować przez tydzień samemu? Przez tyle, to się jakąś prostą funkcjonalność wdraża smile.gif

Pytanie 2 - kto to będzie dalej utrzymywał, rozwijał? W większości projektów koszty utrzymanie już dawno przekroczyły 90% wszystkich kosztów, te wydane na powstanie niekiedy liczą się w promilach. Byle babol i programista plus ktoś z redakcji mają cały dzień pracy.

Ja bym radził nie pisać samemu, nie płacić po taniości bo tylko roztrwonisz pieniądze. Korzystaj z gotowych rozwiązań.

Nawet, jeśli Twój pomysł jest rewolucyjny, to z takim kapitałem tylko podasz go na tacy konkurencji. Twój pomysł zostanie natychmiast skopiowany, ulepszony, wdrożony i wypromowany - bo tak robią zawodowcy Lkingsmiley.png
phpion
Cytat(Damonsson @ 20.02.2013, 19:19:17 ) *
Firma to firma, działająca od 10 lat, utrzymująca mnóstwo swoich stron itd, rozpoznawalna - nie ryzykujesz mocno, że za rok spakują się i wyjadą pracować do Szwajcarii.

Tyle tylko, że w większości przypadków skończy się na tym, że ta firma i tak zleci to podwykonawcy. Z tego co zaobserwowałem to sporo dużych i rozpoznawalnych firm działa właśnie na takiej zasadzie. Niby firmują to swoją nazwą i biorą odpowiedzialność za jakość kodu, ale jeśli miałby otrzymać chłam to i tak go otrzyma. Tyle tylko, że za dużo większe pieniądze. Przed wyłożeniem większej gotówki warto by się upewnić, że nad projektem będą pracować programiści z danej firmy, a nie gimnazjalista Krzysio.
!*!
Cytat(phpion @ 21.02.2013, 10:04:11 ) *
Tyle tylko, że w większości przypadków skończy się na tym, że ta firma i tak zleci to podwykonawcy. Z tego co zaobserwowałem to sporo dużych i rozpoznawalnych firm działa właśnie na takiej zasadzie. Niby firmują to swoją nazwą i biorą odpowiedzialność za jakość kodu, ale jeśli miałby otrzymać chłam to i tak go otrzyma. Tyle tylko, że za dużo większe pieniądze. Przed wyłożeniem większej gotówki warto by się upewnić, że nad projektem będą pracować programiści z danej firmy, a nie gimnazjalista Krzysio.

Jakby było to coś złego wink.gif Sprawdzić tego nie ma jak, bo zablokuje to ochrona danych osobowych, a duża firma dba o wizerunek i raczej gimnazjalista krzysio nie miałby czego w niej szukać, tym bardziej że, gdy ktoś to nadzoruje to siłą rzeczy trudno żeby wyszedł chłam.
Daiquiri
Cytat(memory @ 20.02.2013, 22:36:13 ) *
Nie wiem co w tym zdaniu jest nie logiczne.
W moim mniemaniu absolutny brak związku pomiędzy tym, że firma została oszukana a tym, że zatrudniła freelancera. Zleceniodawca został oszukany przez zleceniobiorcę, z tym się zgodzę. Natomiast wniosek o nieuczciwości freelancerów wyciągnięty na podstawie jednego przypadku to trochę przesada.

Debata nad zleceniem większej firmie to też debata nad budżetem - pytanie brzmi czy autora stać na taki "luksus" smile.gif. Freelancerzy, małe/średnie firmy to też fajni wykonawcy, krótkie piony decyzyjne, zwykle od programisty nie dzieli Cię ścisły mur zbudowany z wszelkiej maści PMów. Mali wykonawcy mogą postarać się o terminowe wykonanie prac i lekkie "nagięcie" specyfikacji, bo nie mają środków na ciągnięcie projektów w nieskończoność smile.gif.
emanes
Jak chcesz się w coś takiego bawić to albo piszesz to sam, albo zatrudniasz ludzi i nad nimi ciągle siedzisz, nie opłaca się zlecać tego firmie bo wezmą dużo pieniędzy i dodatkowo nie będziesz miał pełnej kontroli, jak strona osiągnie sukces to firma na pewno to wykorzysta i będziesz miał więcej problemów. Aby zrobić coś popularnego trzeba mieć dobry pomysł i dużo szczęscia wszystkie duże strony zaczynały jako małe amatorskie projekty.
Twist
Od strony biznesowej - odradzam.

Teraz, żeby wybić sie z takim projektem potrzeba albo potężnych inwestorów albo bardzo innowacyjny pomysł albo nastawić się na pewna niszę. Ale nawet wszystkie 3 nie gwarantują sukcesu. Social network to pewnym miejscu zamknięte kolo - ludzie nie resjestrują się, bo nie mają tam nikogo znajomego. A znajomi nie rejestrują się, bo nie ma tam ich znajomych... i tak dalej. Nawet tak potężna firma jak Google ma ogromne problemy z promocją swojeog projektu.

Co do nisz:
Brałem kiedyś udział w tworzeniu SN dla pewnej niszy, która wydawała mi się bardzo łatwa w pozyskaniu i dochodowa. Ten temat przypomniał mi o tym projekcie. Właśnie sprawdziłem - ostatni wpis miał miejsce w 2011 roku... Mimo dobrego kodu, doswiadczenia w biznesie i finansowania.

Nie mam zamiaru Cie zniechęcać - chciałem tylko pokazać mój punkt widzenia. Ebiznes wydaje się bardzo prosty, bo łatwo w niego wejśc, ale utrzymanie sie w nim... to jest prawdziwe wyzwanie.
aras785
Cytat z wiki:
Cytat
Zuckerberg, jako student Uniwersytetu Harvarda, 4 lutego 2004 stworzył wraz z grupą studentów serwis społecznościowy on-line TheFacebook, w ramach którego zarejestrowani użytkownicy mogą odszukiwać i kontynuować szkolne znajomości oraz dzielić się wiadomościami i zdjęciami. Utworzenie kodu źródłowego strony zajęło mu 2 tygodnie. Serwis bardzo szybko uzyskał ogromne zainteresowanie wśród studentów i osiągnął sukces na Harvardzie. Ponad ⅔ studentów zarejestrowało się na nowo powstałej stronie już w pierwszych 2 tygodniach jej funkcjonowania.

I może dlatego zagranicą zarabiają więcej?
in5ane
Cytat(aras785 @ 21.02.2013, 16:13:35 ) *
Cytat z wiki:

I może dlatego zagranicą zarabiają więcej?

Myślę, że może dlatego, że Facebook powstał w 2004 roku, a nie w 2013 roku. G+ powstało w połowie 2011 roku i zobacz, jakoś nie może się wybić. Cytuję w Wikipedii:
Cytat
Jest to kolejna próba konkurowania Google z największym serwisem społecznościowym na świecie Facebook po projektach Google Buzz, Google Wave czy Orkut.
A więc z tego wynika, że właśnie nawet taka firma jak Google, gdzie tak dla porównania "naszych kieszeni", ich dochód w 2012 roku wyniósł 29,528 mld dolarów. Ta firma może zatrudnić największych specjalistów (pomysłodawców) na świecie i na pewno to robi i jednak nie może konkurować z Facebook'iem, który jest tak trochę jak Windows i Linux. Po prostu już jest za późno. Trzeba było kolego o tym myśleć co najmniej z 7 lat temu, kiedy to powstawała Nasza Klasa, która jednakże od jakiś 2-3 lat i tak straciła użytkowników na rzecz popularności Facebook'a. Gdybyś miał taki superowy pomysł, to byś się nie zastanawiał, czy samemu pisać, czy zlecać to jakiejś firmie, bo mając super pomysł ładuje się w coś kasę, bo ma przynieść zyski (jak to się mówi, ma znosić złote jajka).

@edit: chcę również dać przykład eBay'a i Allegro. Czemu w Polsce eBay jest tak mało popularny? Bo pierwsze było Allegro. Nie chce już mi się pisać akurat na ten temat, ale wszyscy wiemy, że Allegro zna każdy, każda babcia itp., a eBay'a już mało osób.
pyro
Co do dużych firm i możliwości zaufania im chciałbym podać dwa kolejne przykłady, żeby podważyć bzdury jakie gada użytkownik @memory, bo aktualnie mnie krew zalewa.

Z UPC już walczę ponad tydzień. Telefon mi nie działa, kontaktowałem się telefonicznie, z technikami, kilkukrotnie. Widząc brak efektów i stratę pieniędzy w dzwonieniu z komórki na dział "pomocy", poszedłem do nich osobiście. Powiedzieli mi, że to coś tam z ich winy i że zostanie to naprawione jak najszybciej. Oczywiście dalej nie jest naprawione i telefon nie działa. Teraz nie wiem czy mam z nimi walczyć w sądzie czy jak.

Koleżanka do mnie dzwoni, że zatruta mrożonkami z Carrefour - Arkadia. Mało tego pamiętam, że jakiś czas temu miałem ten sam problem. Wygląda na to, że wyłączają lodówki na noc, żeby zaoszczędzić na prądzie, ale przez takie ciągłe rozmrażanie i zamrażanie powstają trujące bakterie. Na bazarku obok domu kupuję od sprzedawców a'ka pojedynczych przedsiębiorców a'ka freelnacerów i nigdy nie było z nimi problemów smile.gif .

Także wypchaj się ze swoimi dużymi firmami. nerdsmiley.png

A to nie są pojedyncze przypadki ani ja nie jestem wielkim pechowcem, bo przykladów mogę podawać dużo nie tylko doświadczonych na mojej własnej osobie.

Ale sens tego postu jest taki sam i wyjaśniony w moim poprzednim poście:

Cytat(pyro)
Są kiepscy freelancerzy i dobrzy freelancerzy.
Są kiepskie firmy i solidne firmy.

grywalny
Cytat
Zuckerberg, jako student Uniwersytetu Harvarda, 4 lutego 2004 stworzył wraz z grupą studentów serwis społecznościowy on-line TheFacebook, w ramach którego zarejestrowani użytkownicy mogą odszukiwać i kontynuować szkolne znajomości oraz dzielić się wiadomościami i zdjęciami. Utworzenie kodu źródłowego strony zajęło mu 2 tygodnie. Serwis bardzo szybko uzyskał ogromne zainteresowanie wśród studentów i osiągnął sukces na Harvardzie. Ponad ⅔ studentów zarejestrowało się na nowo powstałej stronie już w pierwszych 2 tygodniach jej funkcjonowania.

Dokładnie to samo mialem napisać jako przykład. 3 miesiące haha i opłacać 4 osoby? Myślałem, że padne ze śmiechu od czytania tych świetnych rad. Ale jednak tracić 15 tys zl to też bardzo bardzo zły pomysł z uwagi na to, że na 99,999999% to bedą pieniądze wyrzucone w błoto bo serwis nie zaistnieje z powodów o których napisał in5ane. Po prostu już na takie rzeczy za późno. Stronę możesz zrobić razem z kolegami mając słabe umiejętności byle działało i dopiero jak zauważysz konkretny traffic albo coś zacznie padać, DOPIERO wtedy jakiekolwiek tracisz pieniądze z kieszeni. Ale musisz mieć nietypowy pomysł a nie drugi facebook. Google sobie może wywalać pieniądze na takie projekty licząc, że forsując ludzi do zakładanie gmail account na youtube i androidach zmusi ludzi do dołączenia do google+ ale ty kasy nie powinieneś wydać żadnej. Nic poza rejestracją adresu i kupienia serwera.
viking
Cytat(in5ane @ 21.02.2013, 16:40:56 ) *
@edit: chcę również dać przykład eBay'a i Allegro. Czemu w Polsce eBay jest tak mało popularny? Bo pierwsze było Allegro. Nie chce już mi się pisać akurat na ten temat, ale wszyscy wiemy, że Allegro zna każdy, każda babcia itp., a eBay'a już mało osób.

Tylko ten przykład jest moim zdaniem mocno nietrafiony. Spójrz jak ten serwis wygląda w wersji oryginalnej a jak w polskiej. Weszli na nasz rynek ot tak sobie. Uwaga, oto nadchodzi wielki ebay, korzystajcie. A jak się przyjrzeć to jakość wykonania odbiega drastycznie choćby od świstaka. Naprawdę nie ma powodu żeby z ebaya w takiej formie korzystać. Nic też nie zrobili aby coś w tej kwestii zmienić. Dobry serwis moim zdaniem mógłby się spokojnie przebić.
!*!
Myślę, że może dlatego, że Facebook powstał w 2004 roku, a nie w 2013 roku. G+ powstało w połowie 2011 roku i zobacz, jakoś nie może się wybić.

Nie może się wybić? Drugie miejsce na świecie to mało?

Po prostu już jest za późno. Trzeba było kolego o tym myśleć co najmniej z 7 lat temu, kiedy to powstawała Nasza Klasa, która jednakże od jakiś 2-3 lat i tak straciła użytkowników na rzecz popularności Facebook'a. Gdybyś miał taki superowy pomysł, to byś się nie zastanawiał, czy samemu pisać, czy zlecać to jakiejś firmie, bo mając super pomysł ładuje się w coś kasę, bo ma przynieść zyski (jak to się mówi, ma znosić złote jajka).

Bzdury Waść pleciesz. Lider zawsze może się zmienić. A przykład eBay vs Allegro jest chybiony. Polityka jaką obrali marketingowcy eBayu była po prostu słaba i trudno by im było konkurować ze świstakiem, a co dopiero z allegro, ot zrobili sobie kolejną wersje językową, a nie plan inwazji na PL rynek.
Spawnm
NK.pl była na naszym rynku przed fb, a jakoś przegrali wink.gif
Dmoty były przed kwejkiem i też tracą na popularności.

pavaka
Hehe nie planuje konkurować z FB ani G+, aż tak wysoko nie celuje smile.gif Z resztą mój portal byłby całkiem inny. Bardziej coś ala badoo.com czy fotka.pl i myśle, że żyjemy w czasach, że nawet kiedy ktoś ma już konto na kilku portalach społecznościowych to i tak nic nie leży na przeszkodzie, żeby zarejestrować się na kolejnym - to nic nie kosztuje, a ludziom się często nudzi.
PS.Moją mocną stroną jest to, że mam kilka milionów fanów z całego świata na moich Fanpage'ach na FB, które zamierzam wykorzystać do promocji.
PS2. Spodziewam się, że mogę wyrzucić pieniądze w błoto, ale kto nie ryzykuje nie pije szampana biggrin.gif
!*!
Cytat(pavaka @ 21.02.2013, 20:34:59 ) *
PS.Moją mocną stroną jest to, że mam kilka milionów fanów z całego świata na moich Fanpage'ach na FB, które zamierzam wykorzystać do promocji.

Link.
pavaka
Musisz mi zaufać. Szkoda tylko, że Facebook wprowadził już spory czas temu zmiany w zasięgu postów z FP do jego fanów, a za jego zwiększenie chce $. Do tego doprowadziła chciwość Zuckera i farmy FP, które spamowały tablice użytkownikom. Także nawet mając około 3 milionów fanów darmowy post dotrze do około 1-2% z nich. Dodatkowo ciągła promocja moich stron tam odpada, bo to by zalatywało spamem... ale to już osobny temat, więc nie rozmawiajmy o promocji/FB.
Spawnm
You made my day biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.