Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: if mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
harymilloki
witam ponownie

potrzebuje zrobić coś takiego ale jako zapytanie w mysql:

nie wiem jak to zapisać więc zrobię to łopatologicznie smile.gif :

" jeżeli zmienna jest taka sama jak wartość wiersza w kolumnie to zmień wartość wiersza w innej kolumnie na 'np:obecny''
nospor
Mam do Ciebie prośbę - pisz w dziale przedszkole. Poraz kolejny tam przenosze Twój temat.
harymilloki
Ok przepraszam .

A możesz mi pomóc w tej sprawie?
nospor
  1. UPDATE tabela SET pole=IF(kolumna=$zmienna, 'obecny',pole) WHERE id=jakiesid
harymilloki
Chcem zrobić listę obecności na produkcji. Wybieram pracownika przez select z bazy. A potem po kliknięciu w button OBECNY chcę aby dane w tabeli pracownicy w wierszu obecnosc zmieniły się na obecny.

Zrobiłęm to tak ale nie idzie.

1. <?php
  2.  
  3. $pracownik = $_POST['pracownik']; // nazwisko pobrane z selecta , select pobiera dane z tabeli (db) o anzwie pracownicy
  4.  
  5. mysql_connect("localhost", "root", "");
  6. mysql_query("UPDATE pracownicy SET obecnosc=IF(nazwisko='".$pracownik."', '"obecny"',obecnosc)");
  7.  
  8.  
  9. ?>
nospor

1. mysql_query("UPDATE pracownicy SET obecnosc='obecny' where nazwisko='$pracownik'");
viking
  1. UPDATE pracownicy SET obecnosc="obecny" WHERE nazwisko=dane z form

Inna sprawa że powinieneś zmieniać po id a nie nazwisku które nie jest unikalne.
harymilloki
Mam taki zapis. Dane się nie zmieniły.

1. <?php
  2.  
  3. $pracownik = $_POST['pracownik']; // nazwisko pobrane z selecta , select pobiera dane z tabeli (db) o anzwie pracownicy
  4.  
  5. mysql_connect("localhost", "root", "");
  6. $query = mysql_query("UPDATE pracownicy SET obecnosc='obecny' WHERE nazwisko='$pracownik'");
  7. if($query){
  8. echo 'pracownik obecny';
  9. }
  10. else {
  11. echo 'brak zmian';
  12. }
  13.  
  14. echo $pracownik;
  15. ?>

OK mój błąd. Wszystko ok. Dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.